Μπορεί να ήταν μόνο 67 οι μαθήτριες που αρνήθηκαν να υπακούσουν στην απαγόρευση της ισλαμικής αμπάγια που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας, ωστόσο το ζήτημα κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο και εξακολουθεί να διχάζει. Ο Εμανούελ Μακρόν σκέφτεται τώρα να ντύνονται οι μαθητές με έναν πιο ομοιόμορφο τρόπο, που δεν θα είναι όμως ακριβώς στολή.
Περίπου 300 μαθήτριες εμφανίστηκαν στα σχολεία τους τη Δευτέρα φορώντας την αμπάγια, το μακρύ μουσουλμανικό ένδυμα που από φέτος απαγορεύεται στα γαλλικά κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τα περισσότερα από τα κορίτσια -κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω- συναίνεσαν να αλλάξουν ενδυμασία. Οι 67 μαθήτριες από τις 298 που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν κλήθηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Θα ακολουθήσει περαιτέρω περίοδος διαλόγου με τις οικογένειές τους. Εάν αυτό αποτύχει, θα αποκλειστούν από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε σύγκριση με τους 12 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες που ξεκίνησαν σχολείο τη Δευτέρα, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αριθμοί δείχνουν πως απαγόρευσή της αμπάγια έχει τύχει ευρείας αποδοχής. Ωστόσο το θέμα παραμένει κυρίαρχο στο δημόσιο διάλογο και οι αντιδράσεις δεν έχουν καμφθεί.
Στα τέλη Αυγούστου, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί στις μαθήτριες να φορούν τις φαρδιές ολόσωμες ρόμπες, σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις, στα δημόσια σχολεία. Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τις θρησκευτικές επιγραφές στα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους νόμους του κοσμικού κράτους, τον διαχωρισμό δηλαδή του Κράτους από τη Θρησκεία.
Η χρήση της ισλαμική μαντήλας έχει ήδη απαγορευτεί από το 2004 στα κρατικά σχολεία, ενώ το 2010 απαγορεύτηκε η χρήση σε δημόσιους χώρους, προκαλώντας την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας που αριθμεί περί τα πέντε εκατομμύρια.
Η αμπάγια άρχισε να φοριέται όλο και περισσότερο στα σχολεία, τα τελευταία χρόνια, πυροδοτώντας πολιτική αντιπαράθεση, με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για την απαγόρευση, ενώ τα αριστερά κόμματα εξέφρασαν ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών.
Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων, όπως οι μεγάλοι σταυροί, σε μια προσπάθεια να περιορίσει οποιαδήποτε καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.
Αντανακλώντας την αλλαγή του πληθυσμού της, έχει επικαιροποιήσει τον νόμο με την πάροδο των ετών για να συμπεριλάβει τη μουσουλμανική μαντήλα και το εβραϊκό κιπά, όπως κάνει τώρα με την αμπάγια.
«Το σχολείο είναι κοσμικό και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για θρησκευτικά σύμβολα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό γιατί το σχολείο πρέπει να παραμείνει ένας ουδέτερος χώρος».
Μιλώντας σε συνέντευξη στο διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης HugoDecrypte, που μεταδόθηκε στο Youtube και το TikTok, ο Μακρόν πήγε ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί πειραματικά η επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας στα σχολεία, όπως «ένα τζιν, ένα μπλουζάκι και ένα σακάκι».
«Σίγουρα μπορούμε να έχουμε πράγματα που είναι πιο αποδεκτά από τους εφήβους [σ.σ. από ό,τι οι στολές]» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, τα σχόλια του οποίου ήλθαν μετά την υποστήριξη που εξέφρασαν ορισμένοι συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί για την απαίτηση στολών στα δημόσια σχολεία.
Στη Γαλλία, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία απαιτούν ήδη από τους μαθητές να φορούν στολές.