Γαλλία: Προεδρικές εκλογές με φαβορί την αβεβαιότητα

Γαλλία: Προεδρικές εκλογές με φαβορί την αβεβαιότητα

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και η λέξη "suspense" ταιριάζει απόλυτα καθώς οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων επικρατέστερων υποψηφίων κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η Figaro κάνει λόγο για τέσσερις Γαλλίες η οποίες θα αναμετρηθούν αύριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσιάζουν τέσσερις Γαλλίες που είναι δύσκολα συμβατές μεταξύ τους διχάζοντας το εκλογικό σώμα ακόμα περισσότερο σύμφωνα με ανάλυση του Ιδρύματος Jean Jaures    

Η αβεβαιότητα του πρώτου γύρου, αναφέρει η Figaro δεν προέρχεται αποκλείστηκα από την αναποφασιστικότητα, αλλά και από την κινητικότητα των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Σύμφωνα με έρευνα της Cevipof το 58% των ψηφοφόρων έχει αλλάξει πρόθεση ψήφου τουλάχιστον μία φορά από τον Ιανουάριο.

Στις εκλογές ψηφίζουν περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι καθώς και 1,7 εκ. πολίτες που κατοικούν στις υπερπόντιες κτήσεις, στις όποιες οι κάλπες, λόγω διαφοράς ώρας ανοίγουν σήμερα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 (09.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδος,) ενώ στις μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές για μία επιπλέον ώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βασικό στοιχείο βάσει του οποίου θα κάνουν την εοπιλογή τους οι ψηφοφόροι θα είναι η οικονομία καθώς η ανεργία παραμένει στο 10%, ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το 20%.

Επίσης το ζήτημα των της μετανάστευσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και θα έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του όποιου αποτελέσματος. Στις αγροτικές περιοχές, οι δημοσκόποι καταγράφουν πρώην ψηφοφόρους της αριστεράς να στρέφονται στην Μαρίν Λεπέν και συντηρητικούς ψηφοφόρους να σκέφτονται τον Ζαν – Λικ Μελανσόν.

Οι τέσσερις "μονομάχοι"

Εμανουέλ Μακρόν

Πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, είναι το αουτσάιντερ της γαλλικής πολιτικής σκηνής και εμφανίζεται να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Είναι ο μοναδικός υποψήφιος με καθαρό φιλοευρωπαϊκό προφίλ. Υπέρμαχος της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη Γερμανία για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Το οικονομικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει μειώσεις των δημοσίων δαπανών και περικοπή υπαλλήλων στο δημόσιο κατά 120,000 θέσεις. Λέει ότι δεν θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και αντιπροτείνει ενοποίηση των 35 διαφορετικών συνταξιοδοτικών συστημάτων της χώρας.

Μαρίν Λεπέν

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν είναι υπέρμαχος των αυστηρότερων ελέγχων των συνόρων και των  ποσοστώσεων στους αιτούντες άσυλο. Προτείνει στενότερη σχέση της Γαλλίας με τη Ρωσία, παρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ. Η υποψήφια της ακροδεξιάς φαίνεται ότι, περνά με άνεση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αλλά χάνει εύκολα στον δεύτερο γύρο.

Στο δρόμο που χάραξε η Βρετανία, ζητά και αυτή την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη.

Φρανσουά Φιγιόν

Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016, ως το απόλυτο φαβορί για την προεδρία αλλά οι ελπίδες γρήγορα διαψεύστηκαν μετά το σκάνδαλο με την μισθοδοσία της συζύγου του και της κόρης του.

Το οικονομικό πρόγραμμα του Φιγιόν περιλαμβάνει μέτρα σόκ όπως την ερικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 100 δισ. ευρώ. Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500.000.

Σήμερα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μόλις 19,5% και τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση. Ωστόσο εάν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τη Λεπέν.

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς Ζαν – Λικ Μελανσόν είδε τις τελευταίες ημέρες τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται και να αγγίζει το 19,5%. Υπόσχεται να αυξήσει τη φορολογία σε όσους κερδίσουν περισσότερα από 400.000 ευρώ τον χρόνο, σε τεράστιο ποσοστό και αναφέρεται σε μια συνεργασία της Γαλλίας με την Κούβα και τη Βενεζουέλα, κατηγορώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «μια γερμανική Ένωση». Πάντως αποκήρυξε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως αυτός δεν θα καθόταν 17 ώρες σε διαπραγμάτευση όπως έγινε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Π.Σ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς