Γαλλικές εκλογές: Αβεβαιότητα στη χώρα και στην ΕΕ ελλείψει κυβερνητικού σχήματος
AP Photo
AP Photo

Γαλλικές εκλογές: Αβεβαιότητα στη χώρα και στην ΕΕ ελλείψει κυβερνητικού σχήματος

Μπορεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να «ετοιμάζεται να κυβερνήσει», ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του Εμανουέλ Μακρόν, οποίος αποφάσισε να κρατήσει τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό του στο Ματινιόν.

Τρία είναι τα σενάρια διακυβέρνησης. Πρώτον, να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον κανένα κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 289 εδρών. Δεύτερον, να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, είτε μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρου, είτε του Κέντρου και της Δεξιάς, χωρίς τα άκρα. Τρίτον, να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Το κάθε σενάριο κινδυνεύει να «αποτύχει» καθώς σε περίπτωση δυσαρέσκειας του κοινοβουλίου, μπορεί να ακολουθήσει πρόταση μομφής.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την Ευρώπη

Η επόμενη ημέρα στη Γαλλία φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την ΕΕ με αστάθεια και αβεβαιότητα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης αποφάσεων σε διεθνείς οργανισμούς και ενδέχεται να δίνει αφορμές στις ακροδεξιές αντισυστημικές δυνάμεις να συνεχίζουν τη διχαστική ρητορική τους.

Το τελευταίο διάστημα, στη μετά Covid περίοδο, που ανέδειξε μεγάλη ανέχεια, στεγαστικά προβλήματα, μεταναστευτικές προκλήσεις, έναν πόλεμο στην αυλή της Ευρώπης και μια απρόβλεπτη ενεργειακή κρίση, παρατηρούνται ακραίες μεταβολές και στην πολιτική έκφραση των ψηφοφόρων, φαινόμενο που είναι διεθνές. Οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον ιδεολογικά στεγανά, επιζητούν άμεσες λύσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας.

Γιατί η Λεπέν, ενώ έλαβε περισσότερες ψήφους από την Αριστερά, βγήκε τρίτη

Ρεκόρ συμμετοχής από το 1997 σημειώθηκε στις γαλλικές εκλογές, με το ποσοστό να φτάνει το 66,63% (28,8 εκατομμύρια πολίτες). Οι περισσότεροι (23,3 εκατομμύρια) ψήφισαν υπέρ των βασικών κομμάτων και σχηματισμών. Σε επίπεδο ψήφων, η Λεπέν πήρε τις περισσότερες.

Πώς ψήφισαν οι πολίτες:

  • 10 εκατ. υπέρ του κόμματο της Λεπέν
  • 7 εκατ. υπέρ του μπλοκ της Αριστεράς
  • 6,3 εκατ. υπέρ της προεδρικής συμμαχίας

Οι ψήφοι δεν αποτυπώνεται σε έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπου ήρθε πρώτο το Αριστερό Μέτωπο, δεύτερο το κεντρώο μπλόκ του Μακρόν και τρίτη η ακροδεξιά Λεπέν. Γιατί;

Η απάντηση βρισκεται στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, το οποίο είναι πλειοψηφικό – μονοεδρικό και οι κάλπες στήνονται σε 2 γύρους, γεγονός που ευνόησε το δημοκρατικό μέτωπο, τις συμμαχίες δηλαδή των κομμάτων που ένωσαν δυνάμεις μετά την πρώτη κάλπη, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι πολίτες αντέδρασαν στο κάλεσμα, ψηφίζοντας όχι με βάση την ιδεολογία, αλλά με βάση αυτόν τον απώτερο σκοπό.

Πηγή: ΕΡΤ