Η αστυνομία στο πρώην σοβιετικό κράτος της Γεωργίας έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης τα ξημερώματα για να διαλύσει διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο κατά του σχεδίου νόμου για τους «ξένους πράκτορες» που χαρακτηρίζεται από τους διαδηλωτές «ρωσικός νόμος».
Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters στην πρωτεύουσα Τιφλίδα είδαν αστυνομικούς με ασπίδες των ΜΑΤ να προβαίνουν σε συλλήψεις κατά μήκος της λεωφόρου Rustaveli, της κύριας λεωφόρου που διασχίζει το κέντρο της πόλης.
Ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε συγκρουστεί με διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες. Το πλήθος συγκεντρώθηκε στη συνέχεια έξω από το κοινοβούλιο, όπου κάποιοι παραμέρισαν τα ελαφρά μεταλλικά φράγματα που προορίζονταν να κρατήσουν το κοινό μακριά από το κτίριο.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές είχαν τραυματιστεί σε μια εξαιρετικά βίαιη διαμαρτυρία, όπως τη χαρακτήρισε. Η αστυνομία θα αντιδράσει στις παραβιάσεις του νόμου, πρόσθεσε.
Το υπουργείο ανέφερε ότι 66 άτομα είχαν συλληφθεί για τις πολύωρες συγκρούσεις.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αφού οι βουλευτές ψήφισαν το νόμο, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, αντιπροσωπεύει μια αυταρχική στροφή και θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στο Βερολίνο νωρίτερα την Τρίτη, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο νόμο, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για τους ξένους πράκτορες πληρούν "τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα".
Ωστόσο, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «πολύ κακή εξέλιξη» για τη χώρα και θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις της με την ΕΕ.
Νέες διαδηλώσεις
Χιλιάδες άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους κυμάτιζαν σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας, στάθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και άκουσαν τους ομιλητές να καταγγέλλουν το νόμο, ο οποίος θα απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», διαφορετικά θα αντιμετωπίζει σημαντικά πρόστιμα.
Οι επικριτές λένε ότι θυμίζει νόμο του 2012 στη Ρωσία, ο οποίος έκτοτε χρησιμοποιείται για την καταστολή της διαφωνίας.
Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στον νόμο αν περάσει από το γραφείο της, δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών.
«Αντιπροσωπεύετε μια ελεύθερη Γεωργία, μια Γεωργία που βλέπει το μέλλον της στη Δύση και δεν θα αφήσει κανέναν να της στερήσει αυτό το μέλλον», είπε σε ομιλία που ηχογραφήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Αργά το βράδυ της Τρίτης οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν οργισμένα με την αστυνομία που ήταν οπλισμένη με ασπίδες των ΜΑΤ, η οποία στη συνέχεια έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού. Τουλάχιστον τρεις βόμβες μολότοφ, καθώς και πέτρες, εκτοξεύτηκαν εναντίον της αστυνομίας.
Ορισμένοι φώναζαν «Όχι στον ρωσικό νόμο» και «Είστε Ρώσοι» σε πολιτικούς μέσα στο νομοθετικό σώμα.
Η Ρωσία θεωρείται εχθρός από πολλούς Γεωργιανούς, αφού η Μόσχα υποστήριξε αυτονομιστές στις αποσχισθείσες γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας τη δεκαετία του 1990.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν και προβληματίζονται βαθιά για έναν νόμο που "θα πλήξει ορισμένα από τα ίδια τα δικαιώματα που είναι κεντρικής σημασίας για τις προσδοκίες του λαού της Γεωργίας".
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Γεωργίας κάλεσαν σε νέες διαμαρτυρίες σήμερα, που είναι αργία στη Γεωργία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με πλήθος κόσμου να αναμένεται να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο από τις 1500 τοπική ώρα (1100 GMT).
Διαβάστε επίσης:
Γεωργία: Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών για «ρωσικό» νόμο (vids)