Κριτική άσκησε για τη «βραδύτητα» της Ευρώπης και έκανε έκκληση για περισσότερες ενέργειες απέναντι στην πολιτική κρίση στη χώρα της, η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, την Τετάρτη (18/12) ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, διανύει νέα ταραχώδη περίοδο αφότου το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, ανακήρυξε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση, που κατηγορείται για φιλορωσική αυταρχική παρέκκλιση, αποφάσισε στα τέλη Νοεμβρίου να αναστείλει έως το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Η Ευρώπη έχασε χρόνο μέχρι να ξυπνήσει και να αντιδράσει», δήλωσε η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία της όπως προβλέπεται στις 29 Δεκεμβρίου, μέχρι να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.
Πρόσθεσε δε ότι: «Ενώ οι ευρωπαϊκές σημαίες απαγορεύονται στο Τμπιλίσι, οι Γεωργιανοί εξακολουθούν να περιμένουν ισχυρά μέτρα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Και ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε να σημειωθεί μια πιο βαθιά κρίση ώστε η Ευρώπη να δράσει».
Μάλιστα, κάλεσε την Ευρώπη να αγωνιστεί κατά των ψεμάτων και της παραπληροφόρησης και να υποστηρίξει την έκκληση για νέες εκλογές μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου τις οποίες κατήγγειλε για νοθεία η αντιπολίτευση.
Το Σάββατο, ένα εκλεκτορικό σώμα που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα όρισε νέο πρόεδρο της Γεωργίας τον ακροδεξιό πιστό στην κυβέρνηση Μιχαήλ Καβελασβίλι, σε μια ψηφοφορία την οποία μποϊκόταρε η αντιπολίτευση και χαρακτήρισε παράνομη η νυν αρχηγός του κράτους.
Σημειώνεται ότι από τα τέλη Νοεμβρίου, χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ κατεβαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους του Τμπιλίσι και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, κατηγορώντας το ότι θέλει να καταστήσει και πάλι τη χώρα δορυφόρο της Μόσχας.
«Οι Γεωργιανοί δεν θα καμφθούν, αλλά περιμένουν από την Ευρώπη να κινητοποιηθεί ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε μαζί την Ευρώπη και τις αξίες της», είπε η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, υπό τα χειροκροτήματα των ευρωβουλευτών.
«Αν η Γεωργία περιέλθει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας (...) τα διακυβεύματα είναι πολύ σημαντικά», υπογράμμισε η κ. Ζουραμπισβίλι, πρώην στέλεχος του διπλωματικού σώματος της Γαλλίας, παραθέτοντας «την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας ή ακόμη το ευρωπαϊκό μέλλον της Αρμενίας».
«Αυτή η Συνέλευση είναι αλληλέγγυα στον γεωργιανό λαό και στον δρόμο του προς την Ευρώπη. Η πόρτα μας θα μείνει πάντα ανοικτή», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.