Εμπορικοί και εργασιακοί κλάδοι που απειλούνται με αφανισμό ζητούν από την Καγκελάριο Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW), ο κλάδος αισθητικής καλεί την καγκελάριο και τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς να αποφασίσουν το άνοιγμα των ινστιτούτων τους, προειδοποιώντας ότι 50.000 επιχειρήσεις με 200.000 εργαζόμενους κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Παρόμοια έκκληση απευθύνει ο Γερμανικός Κεντρικός Σύνδεσμος Κομμωτικής, επισημαίνοντας παράλληλα το πρόβλημα της μαύρης εργασίας, που ευνοείται από την πανδημία, και τονίζοντας ότι μόνο τα επαγγελματικά κομμωτήρια μπορούν να διασφαλιστούν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Την ίδια στιγμή, αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται, γεγονός που οδηγεί ορισμένους πρωθυπουργούς να πιέζουν για χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown. Όπως όμως αναφέρει η DW, από καιρό ομάδα επιδημιολόγων επαναλαμβάνει ότι η μείωση των κρουσμάτων είναι «παραπλανητική» λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Ένας από τους συμβούλους της Μέρκελ, ο Ρολφ Απβάιλερ, βιοεπιστήμων πληροφορικής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, υπολογίζει ότι με βάση τον ρυθμό εξάπλωσης των μεταλλάξεων μπορεί τέλος Μαρτίου ο δείκτης μεταδοτικότητας να φτάσει «τουλάχιστον στο 400», παρά τα ισχύοντα μέτρα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση διασποράς των μεταλλάξεων. Ενώ τέλος Δεκεμβρίου τα θετικά κρούσματα της βρετανικής, νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης ανιχνεύτηκαν σε λιγότερο από το 1% των δειγμάτων, τρεις εβδομάδες αργότερα το ποσοστό ανήλθε στο 6,9% των δειγμάτων.
Με βάση τους υπολογισμούς του Γερμανού επιστήμονα, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν επαρκούν για να σταματήσουν τη διασπορά των μεταλλάξεων. Σε δύο εβδομάδες οι μεταλλάξεις αυτές θα μπορούσαν να κυριαρχούν στον αριθμό των κρουσμάτων.
Στρατηγική «No Covid»
H καθηγήτρια Μέλανι Μπρίνκμαν, από το Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας Χέλμχολτς του Πανεπιστημίου στο Μπραουνσβάιγκ, μαζί με ομάδα άλλων 13 επιστημόνων από διάφορους κλάδους, υποστηρίζει μια ακόμη πιο ριζική στρατηγική. Θεωρεί ότι το όριο των 50 κρουσμάτων, που έχει τεθεί ως ορόσημο για τη συνέχιση του lockdown, δεν θα λειτουργήσει: «Θα ήταν μοιραίο να πιστεύουμε ότι με το όριο των 50 μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό, οι αριθμοί θα ανέβαιναν συνεχώς κι εμείς θα βρισκόμασταν διαρκώς σε μια κατάσταση συνεχών λοκντάουν μέχρι το 2022, από την οποία θα βγαίναμε κατά διαστήματα για να πάρουμε αέρα». Εκείνο που προτείνει είναι συνεπή εφαρμογή της στρατηγικής ολικής αποφυγής επαφών για να μειωθούν γρήγορα τα κρούσματα.
Όπως εκτιμά η Μορίνκμαν: «Μόνο έτσι θα μπορούσε να πέσει ο εβδομαδιαίος δείκτης κάτω από τα δέκα κρούσματα. Οι υπηρεσίες υγείας θα μπορούσαν να ξαναπάρουν τον έλεγχο των ιχνηλατήσεων και εμείς να επιστρέφαμε πίσω στη ζωή, τουλάχιστον σε αυτήν του περασμένου καλοκαιριού». Με αυτή την άποψη συμφωνούν και άλλοι λοιμωξιολόγοι, σύμβουλοι της κυβέρνησης ή μη.