Τριάντα πέντε κράτη συμμετέχουν στο «Διάλογο του Πέτερσμπεργκ» για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου με στόχο συγκεκριμένες εθνικές δεσμεύσεις.
Η Γερμανία δεν πετυχαίνει τους κλιματικούς στόχους για το 2020.«Εκπλήρωση των υποσχέσεων του Παρισίου», αυτό είναι το σύνθημα του «Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα» που ξεκίνησε το πρωί στο Βερολίνο. Στις 35 χώρες που συμμετέχουν εδώ και δέκα χρόνια σε αυτή τη γερμανική πρωτοβουλία παράγονται οι παγκοσμίως υψηλότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο θερμοκηπίου. Στην ατζέντα της άτυπης συνάντησης στο Βερολίνο βρίσκεται η υλοποίηση των στόχων της Διάσκεψης του Παρισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή το 2015. 196 κράτη έχουν συμφωνήσει ότι θα συμβάλουν για να περιοριστεί ως το 2050 η αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας τουλάχιστον στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Φρενάρει» η Γερμανία
Η συζήτηση στο Βερολίνο θα επικεντρωθεί σε θέματα χρηματοδότησης συγκεκριμένων δράσεων, την υλοποίηση όπως και την συγκεκριμενοποίηση των εθνικών δεσμεύσεων. Η Γερμανία πάντως δεν πρόκειται να πετύχει τους στόχος που έθεσε το Βερολίνο. Βάση κυβερνητικής έκθεσης για το κλίμα οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν θα μειωθούν ως το 2020 κατά 40% όπως είχε δεσμευτεί η γερμανική κυβέρνηση, αλλά κατά μόλις 32%.
Στην εναρκτήρια ομιλία της το πρωί η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε υποστήριξε την αναγκαιότητα η Γερμανία να συμπράξει με τη Γαλλία προκειμένου να μειωθούν σε ολόκληρη την ΕΕ ως το 2050 στο μηδέν οι εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ήδη όμως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε, δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί στην ΕΕ συναίνεση σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς στόχους.
Πρώτο θέμα το περιβάλλον για τους πολίτες
Πάντως, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, η σημαντικότερη πρόκληση του μέλλοντος είναι για τους Γερμανούς τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Το 34% των Γερμανών είναι αυτής της άποψης. Το μεταναστευτικό που ήταν το κυρίαρχο θέμα των προηγούμενων ετών περιορίζεται πλέον στη δεύτερη θέση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ