Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές και στη Γερμανία από τις 08:00 (τοπική ώρα), με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο.
Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών.
Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος. Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο. Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέστη σαφές ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει πλέον μετατοπιστεί, από την πολιτική για το κλίμα, στην ασφάλεια, την οικονομία και τη μετανάστευση.
Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πρώτη δύναμη θα είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ θα δοθεί μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Εναλλακτικής για τη Γερανία (AfD).
Σε περίπτωση που τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ξεπεράσουν συνολικά το 35%, το κλίμα για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κινδυνεύει να επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου έτους. Ειδικά τα ποσοστά των Φιλελευθέρων (FDP) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εντός της κυβέρνησης.
Σε υπαρξιακό κίνδυνο βρίσκεται κυρίως η Αριστερά, η οποία μετά την αποχώρηση της πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της, Ζάρα Βάγκενκνεχτ έχει περιοριστεί στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό κάτω του 4%.
«Μελανή» προεκλογική περίοδος
Η φετινή προεκλογική περίοδος στη Γερμανία πάντως επισκιάστηκε από «μελανές»εικόνες ωμής πολιτικής βίας με τις επιθέσεις σε βάρος Γερμανών πολιτικών να γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα, αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της.
Στη σειρά των βίαιων επιθέσεων κατά υποψήφιων ευρωβουλευτών αλλά και τοπικών πολιτικών όλων σχεδόν των κομμάτων σε όλη τη χώρα, έρχονται να προστεθούν άλλες επτά μόνο τις τελευταίες δύο μέρες. Κι όλα αυτά σε μια χρονιά, κατά την οποία η Γερμανία γιορτάζει 75 χρόνια συνταγματικής δημοκρατίας.
Στη Δρέσδη τοπικός πολιτικός της ακροδεξιάς AfD δέχθηκε επίθεση σε προεκλογικό περίπτερο, στην Καρλσρούη δύο συνάλελφοί τους χτυπήθηκαν σε καφέ με ρόπαλα του μπέιζμπολ. Στο Κβέρφουρτ της Σαξονίας-Άνχαλτ άγνωστοι βανδάλισαν εκλογικό γραφείο πολιτικού της AfD ζωγραφίζοντας αγκυλωτούς σταυρούς. Στο Χάλε μέλη των Πρασίνων δέχθηκαν επίθεση κατά την παρουσίαση προεκλογικών θέσεων και σε προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στη μικρή πόλη Μπαργκτεχάιντε του Σλέσβιχ-Χολστάιν άγνωστοι έριξαν κροτίδα στο συγκεντρωμένο πλήθος. Στο Άιζενμπεργκ της Θουριγγίας αριστερός πολιτικός δέχθηκε επίσης σωματική επίθεση σε σούπερ-μάρκετ.
Την αποφασιστική απάντηση των κρατικών φορέων απέναντι στο κύμα πολιτικής βίας στη Γερμανία ζητά στο μεταξύ το Γερμανικό Συμβούλιο Περιφερειών. Ο επικεφαλής του, Ράιχαρντ Σάγκερ μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke αναφέρει ότι οι επιθέσεις κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είναι απαράδεκτες και ότι οι δράστες θα πρέπει να τιμωρούνται «με την απόλυτη αυστηρότητα του κράτους δικαίου».
Και ο υπ. Γεωργίας Τζεμ Όζντεμιρ από τους Πρασίνους ζητά γρήγορες ποινές για τους δράστες επιθέσεων με πολιτικά κίνητρα. «Οι δράστες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συνταγματικό κράτος είναι ισχυρό» αναφέρει στην Zeit.
Mαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς
Μία ημέρα πάντως πριν από τις ευρωεκλογές, χθες Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία, από το Βερολίνο και το Αμβούργο μέχρι τη Δρέσδη και τη Λειψία στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της ακροδεξιάς. Στο Βερολίνο σύμφωνα με τους διαδηλωτές σχεδόν 30.000 πολίτες έστειλαν το μήνυμα «Στοπ στην ακροδεξιά», με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Ματίας Έκε, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαριά από επίθεση, να δίνει μεταξύ άλλων το πολιτικό στίγμα των ημερών.
Άλλοι 30.000 πολιτες βγήκαν στους δρόμους του Αμβούργου, ενώ στη Λειψία βρέθηκε και η διάσημη Γερμανίδα ηθοποιός Σάντρα Χίλερ, η οποία μίλησε σε διαδήλωση στηλιτεύοντας την ακροδεξιά. Η Σάντρα Χίλερ ήταν αναμφίβολα η Γερμανίδα ηθοποιός της χρονιάς με δύο κορυφαίες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε: τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος» αλλά και την «Ανατομία μιας Πτώσης». Η πρώτη ταινία είναι μάλιστα ένα μανιφέστο κατά του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle.