Γερμανία: Νομιμοποιεί την κάνναβη - Ανησυχία και αντιδράσεις
Shutterstock
Shutterstock

Γερμανία: Νομιμοποιεί την κάνναβη - Ανησυχία και αντιδράσεις

Το γερμανικό κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ σε ένα νέο νόμο που επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης.

Με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές, η Bundestag ενέκρινε σήμερα τη μερική νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης στην Γερμανία. Το σχέδιο της κυβέρνησης για ελεγχόμενη απελευθέρωση της κατοχής και χρήσης κάνναβης έχει επικριθεί ιδιαίτερα, ενώ δεν θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα καταστήσει τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που νομιμοποιεί το ναρκωτικό για προσωπική χρήση, η κάνναβη θα αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Οι ενήλικες θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους 25 γραμμάρια της ουσίας. Στα ιδιωτικά σπίτια το νόμιμο όριο θα είναι 50 γραμμάρια. Ωστόσο, αυστηροί κανόνες θα δυσχεραίνουν την αγορά του ναρκωτικού.

Η κατανάλωση κάνναβης για τα άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ στους νέους ηλικίας 18 έως 21 ετών θα υπάρχουν περιορισμοί.

Το κάπνισμα κάνναβης σε πολλούς δημόσιους χώρους θα καταστεί νόμιμο από την 1η Απριλίου.

Ήδη η Αστυνομία σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, συχνά κάνει τα «στραβά μάτια» στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αν και η κατοχή του ναρκωτικού για ψυχαγωγική χρήση είναι παράνομη και μπορεί να διωχθεί ποινικά. 


«Η χρήση του ναρκωτικού μεταξύ των νέων αυξάνεται κατακόρυφα εδώ και χρόνια, παρά τον ισχύοντα νόμο», λέει ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος υποκινεί τις μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπολογίζεται πως οι έμποροι ναρκωτικών προμηθεύουν τους περίπου 7 εκατομμύρια Γερμανούς που εκτιμάται ότι κάνουν τακτικά χρήση κάνναβης. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει την ποιότητα της κάνναβης.

Ο υπουργός στοχεύει στο να βάλει ένα τέλος τη μαύρη αγορά, να προστατεύσει τους καπνιστές από τη μολυσμένη κάνναβη και να περιορίσει τις πηγές εσόδων των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι θα δυσκολευτούν να επιβάλουν τους κανόνες, ωστόσο ο Λάουτερμπαχ αντιπαρέβαλε το επιχείρημα του πόσο δύσκολη ήταν η αστυνόμευση της κρυφής αγοράς.

Αλλά τα νόμιμα καφέ κάνναβης δεν θα ξεφυτρώσουν ξαφνικά σε όλη τη χώρα.

Ανησυχία και αντιδράσεις

Περίπου 15 σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να το καταψηφίσουν, αλλά το εμβληματικό νομοσχέδιο του γιατρού και υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θα περάσει. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού, η κατοχή και η καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε ενήλικες εντός καθορισμένων ορίων.

Η Σιμόν Μπόρχαρντ από το συντηρητικό CDU της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε «έναν εντελώς περιττό και περίπλοκο νόμο», ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις των γιατρών, των αστυνομικών και των ψυχοθεραπευτών.

Η Γερμανική Ένωση Δικαστών προειδοποίησε επίσης ότι το δικαστικό σώμα θα επιβαρυνθεί υπερβολικά από τον κανονισμό αμνηστίας που προβλέπει η νομοθεσία, για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί. «Αναμένουμε περισσότερες από 100.000 υποθέσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου προκειμένου να αρθούν οι ποινές που έχουν επιβληθεί», ανέφερε ο ομοσπονδιακός διευθυντής της Ένωσης Σβεν Ρέμπεν.

Το νομοσχέδιο παραμένει αμφιλεγόμενο. Οι γιατροί που αντιτίθενται στην αλλαγή του νόμου έχουν προειδοποιήσει ότι θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, καθώς θα καταστήσει το ναρκωτικό πιο προσιτό και θα αυξήσει έτσι τον κίνδυνο εθισμού. Ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί σχετικά με το κατά πόσον οι νέοι γνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους της κάνναβης. Όπως αναφέρει ανάλυση της DW, ο εγκέφαλος ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η συχνή χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου συνέπειες και ενδεχόμενες βλάβες.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται από τους παρατηρητές παγκοσμίως το πως θα εφαρμοστεί τελικά στην πράξη αυτή η σημαντική αλλαγή.

Πληροφορίες από BBC, DW