Με αφορμή το χαμηλό ποσοστό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Τόμας Όπερμαν, κάλεσε το κόμμα του να σκεφτεί περισσότερο τους χαμηλόμισθους.
Το SPD πρέπει να απαιτήσει ελάχιστο μισθό 12 ευρώ ανά ώρα, τη στιγμή που τώρα, ο χαμηλότερος μισθός είναι 8,84 ευρώ ανά ώρα, είπε. Ο πρώην ηγέτης του SPD, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμη ότι υπάρχει μια κατηγορία χαμηλόμισθων, «οι οποίοι εργάζονται εξαιρετικά σκληρά, αλλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το υπάρχον δίχτυ κοινωνικής προστασίας».
Ο Όπερμαν ζήτησε επίσης ισότητα στους μισθούς σε ανατολή και δύση. «Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά στις αμοιβές μεταξύ πρώην Ανατολικής και πρώην Δυτικής Γερμανίας μετά από σχεδόν 30 χρόνια γερμανικής ενότητας;» αναρωτήθηκε. Φυσικά, ευθύνη για αυτό έχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις «αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται υποτιμημένοι. Πρέπει να κλείσουμε το μισθολογικό χάσμα», συμπλήρωσε.
Ως βασική αιτία για τη πτώση του ποσοστού του SPD στις δημοσκοπήσεις στο 14%, πίσω από τους Πράσινους και το AfD, ο Όπερμαν θεωρεί την εσφαλμένη τακτική του κόμματος σε συγκεκριμένους τομείς κοινωνικής πολιτικής. «Αν η πολιτική για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση είναι το κυρίαρχο θέμα για ένα χρόνο, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν τα λαϊκιστικά κόμματα αυξήσουν τα ποσοστά τους», είπε.
«Τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα λειτουργούν ως αντίπαλα προς τα λαϊκιστικά κόμματα και δρουν στο πλήρες φάσμα της πολιτικής. Συνεπώς πρέπει να δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους πολίτες: τις συντάξεις, τους μισθούς, την εκπαίδευση, τη συμφιλίωση, το γρήγορο internet, αλλά και πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας από τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης», δήλωσε ο Όπερμαν.
«Ωστόσο, οι αντιλήψεις μας για τα θέματα αυτά δεν έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο εδώ και μήνες, καθώς η συζήτηση περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις πολιτικές για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση. Τότε δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν υπάρχει πόλωση στην πολιτική, προς όφελος από τη μία πλευρά του AfD και από την άλλη των Πρασίνων», καταλήγει ο Τόμας Όπερμαν.