Σημαντικές περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, όπως η «Γερμανική Ένωση για την Προστασία της Φύσης» (Deutscher Naturschutzring / DNR), το Γερμανικό Παρατηρητήριο (Germanwatch) και η Ομοσπονδία Περιβάλλοντος και Προστασίας της Φύσης (Bund für Umwelt und Naturschutz / BUND), ζητούν από τα κόμματα ενόψει των εθνικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου την σαφή αύξηση του γερμανικού κλιματικού στόχου και συγκεκριμένα την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε τουλάχιστον μείον 70% έως το 2030, να τεθεί τέλος στην έγκριση νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης, βενζίνης ή diesel, πριν από το 2030, την συνεπή αναδιάρθρωση της γεωργικής πολιτικής και την προώθηση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 80% έως το 2030.
«Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την σαφή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση του κορονοϊού, την κρίση της βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση. Σε αυτήν την εντολή περιλαμβάνεται επίσης η ανακατανομή των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων ύψους δισεκατομμυρίων (ευρώ) προκειμένου να ανακατευθυνθούν σε επενδύσεις για ένα καθαρό περιβαλλοντολογικά μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της DNR Κάι Νίμπερτ σήμερα στο Βερολίνο.
Ο κατάλογος των αιτημάτων των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων θέτει στο επίκεντρο την υπερθέρμανση του πλανήτη και την απώλεια της βιολογικής ποικιλομορφίας και περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τους επιμέρους τομείς οικολογικής πολιτικής.
«Η Γερμανία χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, χρειάζεται την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα, ένα βιώσιμο και προσανατολισμένο στο μέλλον οικονομικό σύστημα, όπως επίσης θεμελιώδη επαναπροσανατολισμό της γεωργικής πολιτικής της», αναφέρουν οι οργανώσεις οι οποίες συνυπογράφουν τα αιτήματα.
Η διεθνής οικονομική υποστήριξη των μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των αιτημάτων τους.
Οι γερμανικές οικολογικές οργανώσεις ζητούν να υποστηρίξει συγκεκριμένα η Γερμανία τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες με έναν ετήσιο προϋπολογισμό δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025. Μέχρι στιγμής, η ετήσια συνεισφορά της Γερμανίας ήταν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Η οικονομική υποστήριξη των φτωχότερων χωρών προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις κλιματικής αλλαγής αποτελεί επίσης αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ των 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Το απόγευμα, η καγκελάριος Μέρκελ θα συντονιστεί και αυτή διαδικτυακά για να παρουσιάσει τα δικά της βασικά σημεία στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.