Αίσθηση έχει προκαλέσει η προτροπή προς τους Εβραίους της Γερμανίας, από τον Επίτροπο της κυβέρνησης αρμόδια για θέματα αντισημιτισμού, να αποφεύγουν να φορούν δημοσίως το κιπά (το παραδοσιακό εβραϊκό κάλυμμα της κεφαλής) έπειτα από την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων.
Ο Φέλιξ Κλάιν μάλιστα πρόσθεσε ότι η άποψή του για το ζήτημα "έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα". "Δεν μπορώ να προτείνω στους Εβραίους να φορούν το κιπά συνεχώς και παντού στη Γερμανία", δήλωσε στον όμιλο εφημερίδων Funke.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 διαπράχτηκαν 1.646 εγκλήματα μίσους εναντίον Εβραίων, αύξηση κατά 10% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων στη Γερμανία με 62 βίαια περιστατικά να έχουν καταγραφεί σε σχέση με 37 που ήταν το 2017.
Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ δήλωσε ότι η αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων "είναι ντροπή για την χώρα μας". Κατά τον Κλάιν η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και παιδείας που παρατηρούνται στην κοινωνία πιθανόν να ευθύνονται για την αύξηση στα αντισημιτικά εγκλήματα.
Το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι "συνεχείς επιθέσεις εναντίον της κουλτούρας μνήμης μας" πιθανόν να συμβάλλουν, τόνισε. Ο ίδιος κάλεσε τους αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους δικηγόρους να εκπαιδεύονται ώστε να αποσαφηνίζεται "τι επιτρέπεται και τι όχι" σε "ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό". Τα σχόλιά του έγιναν μερικές εβδομάδες αφού ο ανώτερος νομικός για θέματα αντισημιτισμού στη Γερμανία δήλωσε ότι οι προκαταλήψεις παραμένουν "βαθιά ριζωμένες" στη γερμανική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν χαρακτήρισε "συνθηκολόγηση του αντισημιτισμού" και απόδειξη ότι οι Εβραίοι δεν είναι ασφαλείς στη Γερμανία την προειδοποίηση για το κιπά. Ο Ριβλίν είπε ότι τα σχόλια του Κλάιν τον "σόκαραν" και ότι ενώ εκτιμά την "αφοσίωση της γερμανικής κυβέρνησης προς την εβραϊκή κοινότητα" θεωρεί ότι ευθύνεται γιατί υποχωρεί μπροστά σε εκείνους που στοχοποιούν τους Εβραίους στη Γερμανία.
"Δεν θα υποταχτούμε ποτέ, δεν θα χαμηλώσουμε ποτέ το βλέμμα μας και δεν θα αντιδράσουμε ποτέ με ηττοπάθεια μπροστά στον αντισημιτισμό και θα αναμένουμε και θα απαιτούμε να κάνουν το ίδιο και οι σύμμαχοί μας".
Η θέση του Κλάιν δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τον Κλάιν, παρότι η ακροδεξιά ευθύνεται για την πλειονότητα αυτών των εγκλημάτων, ορισμένοι μουσουλμάνοι έχουν επηρεαστεί παρακολουθώντας συγκεκριμένα τηλεοπτικά δίκτυα "που μεταδίδουν μια φρικτή εικόνα του Ισραήλ και των Εβραίων".
Εβραϊκές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος της δημοτικότητας των ακροδεξιών οργανώσεων ενισχύει τον αντισημιτισμό και το μίσος άλλων μειονοτικών ομάδων ανά την Ευρώπη.
Από το 2017 το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το AfD τάσσεται ανοιχτά κατά της μετανάστευσης αλλά αρνείται ότι έχει αντισημιτικές θέσεις.
Ωστόσο, πολλά σχόλια από πολιτικούς του, μεταξύ των οποίων και για το Ολοκαύτωμα, έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις από εβραϊκές οργανώσεις και από άλλους πολιτικούς. Τον περασμένο χρόνο μια δημοσκόπηση μεταξύ χιλιάδων Εβραίων της Ευρώπης αποκάλυψε ότι πολλοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τον αντισημιτισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ