Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και την Έσση και κλιμάκιο από τον οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας της Γερμανίας αναμένεται να συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα επιχειρήσουν, την ώρα αναχώρησής τους και τη διαδρομή τους είναι αυτή την ώρα αντικείμενο συντονισμού με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνει το dpa και αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία προσφέρθηκε να υποστηρίξει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μισθώνοντας ελικόπτερα με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η χρήση των ελικοπτέρων θα ζητηθεί από την Ελλάδα, διευκρινίζεται.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών, το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης Ομοσπονδίας και Κρατιδίων από κοινού με το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οργανώσει δύο μονάδες πυρόσβεσης από το έδαφος, ενώ περαιτέρω βοήθεια είναι υπό επεξεργασία.
Η Πυροσβεστική της Βόνης θα διαθέσει 52 στελέχη και 17 οχήματα και η Πυροσβεστική της Έσσης 164 στελέχη και 27 οχήματα. Επιπλέον, σήμερα πέταξε στην Ελλάδα μία ομάδα ειδικών προκειμένου να αποκτήσει εικόνα της κατάστασης στα περίχωρα της Αθήνας.
Επισημαίνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε μέχρι τώρα αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη διαθέσει πυροσβεστικά ελικόπτερα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμμετάσχει στα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων», δήλωσε στο dpa η Φραντσίσκα Μπράντνερ, υπεύθυνη των Πρασίνων για την ευρωπαϊκή πολιτική και υπενθύμισε ότι οι Πράσινοι ζητούν εδώ και καιρό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να αγοράσει πυροσβεστικό αεροσκάφος για τη Γερμανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Μεσοπρόθεσμα, «πρέπει να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και να τον ευθυγραμμίσουμε με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Στο μεταξύ γερμανικά πυροσβεστικά ελικόπτερα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν», προσέθεσε η κυρία Μπράντνερ.
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα δασικής πολιτικής Καρλχάιντς Μπούζεν τόνισε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να έχει λάβει ενεργό μέρος στην επέκταση του ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών.
«Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο και στην Τουρκία έχουν λάβει ήδη καταστροφικές διαστάσεις. Η τεράστια ξηρασία των τελευταίων ετών δείχνει ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και στην Κεντρική Ευρώπη και ότι μεγαλύτερα σενάρια δασικών πυρκαγιών είναι πλέον αρκετά ρεαλιστικά για τη Γερμανία, η οποία πρέπει να αποκτήσει σύντομα το δικό της πυροσβεστικό αεροσκάφος», δήλωσε ο κ. Μπούζεν.
«Σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές, απαιτείται ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα και κοινή δέσμευση, γι' αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τις άλλες έξι χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη εμπλακεί στον ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών», επισήμανε ο φιλελεύθερος πολιτικός και ανέφερε ότι η Γερμανία, λόγω της κεντρικής της θέσης στην Ευρώπη, θα ήταν ιδανική ως βάση για έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «η Γερμανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν έχει ακόμη προσφέρει βοήθεια στις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πυρκαγιές.
«Η Γερμανία δεν έχει στείλει ακόμη βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται εάν κάποιο ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή των πυρκαγιών η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία έχουν ζητήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως έχει ζητηθεί απευθείας βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία η Γερμανία δεν διαθέτει, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι το ελληνικό αίτημα εξετάζεται από το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης της Ομοσπονδίας και των Κρατιδίων (GMLZ).
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από αέρος στη Γερμανία, αν και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρουν μόνο σχετικά μικρή ποσότητα νερού.
Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων είχε ζητήσει την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η ενίσχυση στο έργο κατάσβεσης από δυνάμεις ξένων χωρών μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, η Ισπανία στέλνει 1 καναντέρ και η Αίγυπτος 2 ελικόπτερα, ενώ όπως είχε γίνει από χθες γνωστό, η Ελβετία στέλνει με τη σειρά της 3 SP με ειδικό κάδο. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τις χώρες με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ευχαριστήσει ξεχωριστά όλες τις χώρες που έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Υπογραμμίζεται ότι εκτός από την Ισπανία, την Αίγυπτο και την Ελβετία, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν οι εξής χώρες:
-Γαλλία με 82 πυροσβέστες καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair
-Κύπρος με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
-Κροατία με 1 αεροσκάφος Canadair
-Ουκρανία με 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα
-Ισραήλ με 16 πυροσβέστες
-Σουηδία με 2 αεροσκάφη
-Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα