Στην επίθεση ισλαμιστή με 3 νεκρούς στο καθεδρικό ναό της Νίκαιας στη Γαλλία χτες, επικεντρώνονται τα σχόλια του γερμανικού Τύπου, καθώς και στην απόφαση του Βερολίνου για μερικό λοκντάουν στην Γερμανία από την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η dw.com, σε πρωτοσέλιδο σχόλιο με αφορμή την δολοφονική επίθεση νεαρού ισλαμιστή στη Νίκαια η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει με τίτλο “Τρομοκρατία στη Νίκαια”: «Το ερώτημα είναι αν μετριοπαθείς ιμάμηδες είναι σε θέση να πλησιάσουν και να επηρεάσουν τέτοιου είδους μοναχικούς λύκους πριν σπείρουν το θάνατο και το μίσος, πριν ωθήσουν κοινωνίες σε ένα πόλεμο πολιτισμών. Η ριζοσπαστικοποίηση δεν λαμβάνει χώρα πια σε τεμένη. Μόνο οι μουσουλμάνοι είναι σε θέση να σταματήσουν τέτοια άτομα. Τώρα είναι η ευκαιρία για το μετριοπαθές Ισλάμ να δείξει ότι αποδέχεται τη κοσμικότητα, αλλά και τις αξίες της Ευρώπης».
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η Γαλλία είναι εξασθενημένη. Το νέο λοκντάουν ξεκινά, αλλά η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμα από το πρώτο. Τώρα που η κοινωνική ζωή παγώνει, οι τρομοκράτες σπέρνουν το φόβο. Εδώ βοηθά μόνο ένα κράτος που απορρίπτει τις υστερίες και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια επίπτωση της πανδημίας είναι η εσωστρέφεια τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Όμως η Γαλλία δεν επιζητεί την πρόκληση, βρίσκεται στο στόχαστρο φανατικών δολοφόνων».
Σκληρή, αλλά σωστή η απόφαση για λοκντάουν
H Handelsblatt σχολιάζει την απόφαση του Βερολίνου για μερικό λοκντάουν με τίτλο: “Σκληρή, αλλά σωστή απόφαση”: «Το πρώτο κύμα της πανδημίας έδειξε πού οδηγήθηκαν κάποιες χώρες, επειδή δίστασαν να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ. Και όταν το σύστημα υγείας τους βρέθηκε μια ανάσα πριν την κατάρρευση, τότε επιβλήθηκε εν τέλει κι εκεί λοκντάουν. Είναι κατά συνέπεια σωστή η σκέψη να ανακοπεί το ταχύτερο η δυναμική της πανδημίας, διότι ένα μικρό κύμα πανδημίας αντιμετωπίζεται ευκολότερα από ένα μεγάλο. Μια έγκαιρη και συνεπής παρέμβαση είναι ορθή και από οικονομικής απόψεως. Αναμφίβολα το λοκντάουν αποτελεί πλήγμα για την οικονομία. Αν όμως ισχύσει για σύντομο χρονικό διάστημα, τότε είναι προτιμότερο από μια καλπάζουσα αύξηση των κρουσμάτων. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει μερικό και όχι ένα γενικευμένο λοκντάουν, η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι καταναλωτές είναι λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων προσεκτικοί. Δεν θα βγουν δηλαδή για φαγητό με φίλους, ούτε θα πάνε να πιούν κάτι μετά, ακόμα κι αν επιτρέπεται. Κατά συνέπεια η οικονομία θα βγει κερδισμένη αν τα κρούσματα μειωθούν με τη βοήθεια ενός σύντομου λοκντάουν».
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βουλή, με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση για το λοκντάουν: «Η καγκελάριος έκανε λόγο για μέτρα “κατάλληλα και αναγκαία, που τηρούν την αρχή της αναλογικότητας”. Για ποίο λόγο όμως θα κατεβάσει τα ρολά ένα εστιατόριο που εφαρμόζει αυστηρούς ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, ενώ τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά; Γιατί η Μπάγερν Μονάχου θα συνεχίσει να παίζει, ενώ στην επαρχία δεν επιτρέπεται σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να κατεβούν στο γήπεδο; Και γιατί κλείνουν τα θέατρα, ενώ τα σχολεία μένουν ανοιχτά; H εύνοια σε ορισμένους κλάδους και η αδικία έναντι άλλων περιορίζει την κοινωνική αποδοχή των νέων περιοριστικών μέτρων. Από την στιγμή ανακοίνωσης του μερικού λοκντάουν πολλοί εστιάτορες, ξενοδόχοι και άνθρωποι του θεάτρου, αλλά και πολλοί πελάτες τους δεν πιστεύουν πια ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».