H πολιτεία Ταμίλ Ναντού στα νότια της Ινδίας απαγόρευσε το «μαλλί της γριάς», αφού εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν την παρουσία μιας ουσίας που προκαλεί καρκίνο, της Rhodamine-B, σε δείγματα που στάλθηκαν για δοκιμή.
H περιοχή Πουντούτσερι απαγόρευσε το γλύκισμα, ενώ άλλες πολιτείες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν δείγματά του.
Ο Σαθίς Κουμάρ, υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων στην πόλη Τσενάι στο Ταμίλ Ναντού, είπε στην εφημερίδα Indian Express ότι μολυσματικές ουσίες στο μαλλί της γριάς «θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε καρκίνο και να επηρεάσουν όλα τα όργανα του σώματος».
Η ομάδα του έκανε έφοδο σε πλανόδιους πωλητές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κουμάρ είπε ότι το γλυκό που πωλείται στην πόλη παρασκευάστηκε από ανεξάρτητους πωλητές και όχι από αδειοδοτημένα εργοστάσια. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της πώλησής του, αφού οι εργαστηριακές δοκιμές εντόπισαν την παρουσία Rhodamine-B, μιας χημικής ένωσης, στα δείγματα.
Η χημική ουσία προσδίδει μια φθορίζουσα ροζ απόχρωση στο ινδικό μαλλί της γριάς, και χρησιμοποιείται επίσης για τη βαφή υφασμάτων, καλλυντικών και μελανιών.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι η χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Καλιφόρνια έχουν απαγορεύσει τη χρήση της ως βαφής τροφίμων.
Ο υπουργός Υγείας Μα Σουμπραμανιάν απαγόρευσε το «μαλλί της γριάς» στο Ταμίλ Ναντού, δηλώνοντας η χρήση της Rhodamine-B στη «συσκευασία, εισαγωγή, πώληση τροφίμων ή το σερβίρισμα φαγητού που το περιέχει σε γάμους και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις» θα τιμωρείται βάσει του νόμου.
Η γειτονική πολιτεία Άντρα Πραντές έχει επίσης αρχίσει να δοκιμάζει δείγματα «μαλλιού της γριάς» για να ελέγξει την παρουσία της καρκινογόνου ουσίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα New India Express ανέφερε ότι ειδικοί της ασφάλειας τροφίμων στην ινδική πρωτεύουσα Δελχί πίεζαν επίσης για την απαγόρευση της λιχουδιάς.
Πηγή: www.bbc.com