Η σφοδρότητα των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία δεν έχει μεταφραστεί στα αντίστοιχα εδαφικά οφέλη, ειδικά σε περιοχές που στο Κρεμλίνο έχουν οριστεί ως πολύ σημαντικές να καταληφθούν. Το φερόμενο ως ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τη Δευτέρα δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ρωσική ηγεσία στη νότια Ουκρανία. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι που επέλεξε από το οπλοστάσιο της σε αυτή την περίσταση αποδεικνύει πως μπορεί να ισοπεδώσει μία πόλη, αν δεν παραδοθεί.
Η επιλογή των στόχων έχει τη δική σημασία, καθώς το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε πως ο στόχος των υπερηχητικών πυραύλων ήταν μία υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία. Δεν είναι δηλαδή ούτε άμαχοι ο στόχος, ούτε μία πόλη που μπορεί να έχει παράπλευρες απώλειες για τους ανθρώπους. Άλλωστε, η διεθνής πίεση απέναντι στη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς αυξάνεται, ενώ έγιναν γνωστές νέες καταγγελίες για στόχευση μίας σχολής που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο κι ενός γηροκομείου με 56 νεκρούς.
Ο άλλος στόχος των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων, ο εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, είναι εξίσου σημαντικός. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η προς το παρόν επιτυχία της ουκρανικής αντίστασης, τον συντονισμό της οποίας θέλει να αποκόψει η Ρωσία.
Η Μόσχα μάλιστα δεν αρκέστηκε να τα χρησιμοποιήσει μία φορά. Αμέσως μετά την πρώτη χρήση, έγινε γνωστή η στόχευση αποθηκών καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας. Καθώς η διασπορά των ρωσικών δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται, το Κρεμλίνο πλέον βάζει και τα πιο σύγχρονα όπλα στη μάχη.
Όσο κι αν η Μόσχα διατείνεται πως δεν έχει στόχο την κατάληψη του Κίεβου, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην πιθανότητα ρωσικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια, το Κρεμλίνο στέλνει ένα ακόμα μήνυμα, έμμεσο αυτή τη φορά, για να τρομάξει την ουκρανική ηγεσία. Ταυτόχρονα, η εκτόξευση από πλοία στη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα δείχνει πως η Μόσχα θεωρεί την κυριαρχία σε αυτά τα ύδατα ως δική της μόνο υπόθεση.
Ο εφοδιασμός της ουκρανικής αντίστασης από τη Δύση και ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες με σύγχρονο οπλισμό, ειδικά αντιαρματικά όπλα, έχει σίγουρα θορυβήσει τη Μόσχα. Τα υπερηχητικά όπλα που χρησιμοποιούνται πλέον είναι μάλλον αδύνατο να αντιμετωπιστεί ακόμα κι από προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα.
Ακόμα κι αν δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις, με βάση την οικονομία της, η Ρωσία δείχνει πως απαιτεί έναν σεβασμό, σαν να άνηκε. Όπως και με τα πυρηνικά όπλα, που μέχρι πρόσφατα επικαλούνται, μόνο λίγα κράτη έχουν στη διάθεση τους τέτοιον οπλισμό, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις υπάρχουσες άμυνες. Η Ρωσία του Πούτιν βλέπει άλλωστε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ως μία ευκαιρία για να δοκιμάσει αυτά τα όπλα και να κάνει εμφατικά σαφές πως τα έχει πλέον, επιχειρησιακά έτοιμα στη φαρέτρα της.