Γιατί ο Χαμενεΐ εμφανίστηκε κρατώντας όπλο - Τα μηνύματα του Ιράν
AP
AP
BBC

Γιατί ο Χαμενεΐ εμφανίστηκε κρατώντας όπλο - Τα μηνύματα του Ιράν

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα πίσω από την πρώτη δημόσια ομιλία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έπειτα από μήνες, στον απόηχο της επίθεσης με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Η εμφάνιση του ανώτατου ηγέτη μπροστά σε ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της στιγμής για το ιρανικό καθεστώς, το οποίο αντιμετωπίζει εκτεταμένη εσωτερική δυσαρέσκεια.

Σε ανάλυσή του το BBC κάνει μία ανασκόπηση των όσων είπε στην προσευχή της Παρασκευής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως ήταν μία προσπάθεια να φανεί ότι δε φοβάται να βγει δημόσια και να μιλήσει για τη θέση του Ιράν στον μουσουλμανικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Χαμενεΐ βγήκε κρατώντας δίπλα του ένα τουφέκι το οποίο πολλές φορές κράδαινε. Προσπάθησε να δείξει την ιρανική ισχύ προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας του, παρά τις πρόσφατες δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

 
Η δημόσια παρουσία του στην καρδιά της Τεχεράνης ήταν μια απόπειρα να διαψεύσει τις φήμες ότι φοβάται να εμφανιστεί δημόσια μετά από τα γεγονότα αυτά, αναφέρει το BBC.

Τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν «σωστά, λογικά και νόμιμα», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον ακούσει να μιλάει στην Τεχεράνη.

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας περιέγραψε την επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία» για τα «εκπληκτικά εγκλήματα», όπως τα χαρακτήρισε, του Ισραήλ, ενώ ηγείτο της προσευχής της Παρασκευής στην πρωτεύουσα, κάτι που δεν έχει κάνει από το 2020.

Ο Χαμενεΐ είπε επίσης στο πλήθος ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα εάν, όπως αναμένεται, το Ισραήλ εξαπολύσει απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης. «Αν χρειαστεί να το ξανακάνουμε, θα το ξανακάνουμε στο μέλλον».

Η ομιλία του Χαμενεΐ ήρθε τρεις ημέρες μετά την εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα, όπως είπε, για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο ανώτατος ηγέτης που μιλούσε φαρσί εκφώνησε μέρος της ομιλίας του στα αραβικά για να απευθυνθεί στους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους υποστηρικτές του. 

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας» είπε ο Χαμενεΐ , τονίζοντας ότι «ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη».

Η ομιλία στόχευε, επίσης, στην ενότητα, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος ήταν παρόντα. Ο Πεζεσκιάν είχε δεχθεί πρόσφατα επικρίσεις από σκληροπυρηνικούς για την πρότασή του ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ίσως λήξουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Στην ομιλία του, ο Χαμενεΐ απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια ότι η στήριξη του Ιράν στους συμμάχους του στην περιοχή -τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, που αποτελούν τον λεγόμενο «Άξονα Αντίστασης»- θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Παρά τις απώλειες των ηγετών αυτών των οργανώσεων, σημείωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση μέσω των έμμεσων συμμάχων του.

Το τζαμί Grand Mosalla πλημμύρισε από κόσμο αφού δόθηκε στους Ιρανούς δωρεάν μεταφορά για να παρακολουθήσουν το κήρυγμα. Μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία εθεάθη στο πλήθος. Ο Χαμενεΐ κατέχει την απόλυτη εξουσία στο Ιράν, αλλά πολύ σπάνια ηγείται ο ίδιος της προσευχής της Παρασκευής.

Η τελευταία φορά που το έκανε ήταν το 2020, αφού οι ΗΠΑ σκότωσαν τον πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν, τον Qassem Soleimani. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2012.