Πολλές χώρες χρησιμοποίησαν τα lockdown για να κερδίσουν χρόνο ώστε να αναπτύξουν και να προσφέρουν εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Κίνα είναι η τελευταία από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες που εξακολουθεί να στηρίζει τη στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού στους αυστηρούς ελέγχους.
Οι αιτίες αυτής της «πολιτικής εμμονής», σύμφωνα με τον αναλυτή για θέματα Υγείας του BBC, Τζέιμς Γκάλαχερ, συνδέονται με το ότι η χώρα ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια, τα οποία δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η τεχνολογία mRNA, στην οποία στηρίχθηκαν τα εμβόλια Pfizer και Moderna που χρησιμοποιήθηκαν από τις χώρες της Δύσης και άλλες χώρες.
Δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρέχουν 90% προστασία από σοβαρή ασθένεια ή θάνατο έναντι 70% του κινεζικού Sinovac. Επιπλέον, ελάχιστοι από τους ηλικιωμένους -που είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό- έχουν εμβολιαστεί, τονίζει ο Γκάλαχερ.
Άλλη αιτία καθυστέρησης του Πεκίνου, ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συνδέεται με το ότι παρατηρείται πολύ μικρή «φυσική ανοσία» στα άτομα που επιζούν μετά από λοιμώξεις.
Τα παραπάνω δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην Κίνα. Οι νέες παραλλαγές του ιού εξαπλώνονται πολύ ταχύτερα και υπάρχει διαρκής απειλή πιθανής εισαγωγής τους από χώρες που ακολουθούν διαφορετική πολιτική.
Αν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει άμεσα την εξάπλωση του ιού, τότε κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τη φρίκη των πρώτων ημερών της πανδημίας, για ακόμα μία φορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, αν το Πεκίνο εγκατέλειπε τη στρατηγική του «μηδενικού Covid», τα νοσοκομεία της χώρας θα γέμιζαν με περιστατικά covid και περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα πέθαιναν.
Η κινεζική ηγεσία πρέπει να επιλέξει μεταξύ εξάρτησης από τα lockdown μακροπρόθεσμα και επίλυσης του προβλήματος της ανοσίας.
Πεκίνο: Ο αγώνας μας κατά του Covid θα είναι επιτυχής
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, την ώρα που οι αρχές της χώρας επιχειρούν να δώσουν τέλος στις διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών για τον Covid, δήλωσε ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει αποφασιστικά το πρόβλημα, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «που βασίζεται στη συνεργασία με τον κινεζικό λαό».
Όπως είπε, η Κίνα ακολουθεί «τη δυναμική πολιτική μηδενικού Covid», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει προσαρμογές με βάση τα δεδομένα».
«Θεωρούμε ότι με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και την υποστήριξη όλου του κινεζικού λαού, ο αγώνας μας κατά του Covid-19 θα είναι επιτυχής», κατέληξε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμα: