«Η μόνη διέξοδος από μια παγκόσμια πανδημία και από αυτήν την άδικη και ανήθικη κατάσταση είναι μέσω μιας παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι ο κίνδυνος από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας του οποίου συστήνει προς τους πολίτες άνω των 60 ετών να αποφεύγουν τα ταξίδια.
Ο ίδιος επισήμανε σε μια συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 77 (G77) και της Κίνας, ότι «η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ μόνο 12 χώρες μεσαίου εισοδήματος, 27 χώρες ανώτερου εισοδήματος και 71 πολύ υψηλού εισοδήματος έχουν περάσει το όριο του 40% του μαζικού εμβολιασμού, ενώ καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν το έχει φτάσει ακόμη, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ στέκεται πίσω από τη στρατηγική εμβολιασμού που καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο τα εμβόλια να γίνουν στο 40% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2021 και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022. «Όλοι, παντού, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια Covid-19, δοκιμές και θεραπεία», είπε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ζητώντας υποστήριξη για τον επιταχυντή των εμβολιασμών.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,9% το 2021, αλλά ο ρυθμός ανάκαμψης είναι εξαιρετικά άνισος, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
«Αυτή η επικίνδυνη απόκλιση απειλεί να διευρυνθεί καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να μειωθούν το 2022. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους», προειδοποίησε.
Η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εξετάστηκαν επίσης από τον γ.γ του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε «ένα κβαντικό άλμα στην ενότητα και την αλληλεγγύη» για την αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων.
Οι ομάδες χωρών του ΟΗΕ δημοσίευσαν σχέδια κοινωνικοοικονομικής αντίδρασης για 139 χώρες και εδάφη. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια επαναπροορίστηκαν για να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση υποστήριξη και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια κινητοποιήθηκαν.
Π.Ο.Υ.: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ»
Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ, προειδοποίησε νωρίτερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού.
«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μίγμα, χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι παραλλαγές», εξήγησε.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.
«Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Τέντρος.