Έως το… μακρινό 2025 είναι πιθανό να συνεχιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου, γεγονός που συνεπάγεται ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δεν θα είναι παροδική. Αυτό εκτιμά σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs, συνιστώντας στους επενδυτές να λάβουν τα μέτρα τους για να προστατευτούν από τους κινδύνους που συνοδεύουν την κατάσταση που η βιώνει η Γηραιά Ήπειρος.
«Εκτιμούμε ότι η στενότητα τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για ακόμη τρία χρόνια», προειδοποιεί ο οίκος και υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει όταν μπούμε στην άνοιξη. «Το υφιστάμενο έλλειμμα στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο οφείλεται εν μέρει σε παροδικούς παράγοντες, όπως ο εξαιρετικά κρύος χειμώνας στην Ευρώπη που κράτησε υψηλά τη ζήτηση στο α’ εξάμηνο του 2021, όμως αντανακλά επίσης πιο διαρθρωτικούς παράγοντες οι οποίοι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα αναμένει διαδοχική μείωση της ολλανδικής παραγωγής φυσικού αερίου τουλάχιστον έως το 2023 εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει την πηγή στην πόλη Groningen. Αναμένει επίσης συνεχόμενη πτώση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG τουλάχιστον έως το 2024, εξαιτίας της ταχύτερα αυξανόμενης ζήτησης στην Ασία σε σύγκριση με την παγκόσμια προμήθεια LNG.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα ομαλοποιηθούν οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου από το καλοκαίρι, η ευρωπαϊκή αγορά θα είναι στενότερη σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο, τουλάχιστον έως το 2025, όταν η Goldman προβλέπει ότι μία σειρά νέων project υγροποίησης που σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή, θα αυξήσουν την παγκόσμια παροχή LNG. Μέχρι τότε, και αν δεν υπάρξουν θερμότεροι από το σύνηθες χειμώνες, οι λεπτές ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα συντηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, σχεδόν στο διπλάσιο του 10ετούς μέσου όρου της τιμής TTF που είναι στα 19 ευρώ/MWh.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν ευάλωτες, ειδικά τον χειμώνα, σε περαιτέρω αρνητικές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των τιμών, όπως ένας βαρύτερος χειμώνας ή νέες διαταράξεις στην προμήθεια από τη Ρωσία.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου θα αντέξουν φέτος το χειμώνα και η εποχικότητα της ζήτησης την άνοιξη θα οδηγήσει τις τιμές TTF σε χαμηλότερα επίπεδα, που είναι και το βασικό σενάριο, η Goldman προβλέπει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι νέας ανόδου των τιμών από το καλοκαίρι του 2022. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η έναρξη του αγωγού Nord Stream 2 στο β’ τρίμηνο του 2022 θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση των ροών της Gazprom προς την Ευρώπη. Όμως αν υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης (οι οποίες κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα φτάσουν αν κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση με την Ουκρανία), η ομαλοποίηση θα πάει αργότερα μέσα στο έτος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το υφιστάμενο έλλειμα ρωσικού αερίου θα παραταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, με Ευρώπη και Ασία να ανταγωνίζονται για φορτία LNG.