Συνολικά 67 γυναίκες από τη Γροιλανδία ζητούν αποζημίωση 300.000 κορώνων (34.880 λίρες Αγγλίας, 42.150 δολάρια) η καθεμία, από την κυβέρνηση της Δανίας για μια εκστρατεία ακούσιου ελέγχου των γεννήσεων, συνεπώς και του πληθυσμού· η εκστρατεία αποκαλύφθηκε πέρυσι σε ένα podcast που δημοσίευσε ο δανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας DR, η αποζημίωση ζητείται από τη Δανία διότι η Γροιλανδία, μέχρι το 1953, ήταν αποικία της Δανίας, ενώ η έρευνα για τον ακούσιο έλεγχο των γεννήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
Σύμφωνα με το BBC, τα αρχεία έδειξαν ότι, μόνο μεταξύ 1966 και 1970, 4.500 ενδομήτριες συσκευές (IUDs) τοποθετήθηκαν σε γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν μόλις 13 ετών, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους, για να περιοριστούν τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος του 1969, στο 35% των γυναικών της επικράτειας που θα μπορούσαν δυνητικά να γεννήσουν παιδιά είχαν τοποθετήσει ενδομήτρια σπείρα, σύμφωνα με το DR. Η εν λόγω πρακτική συνεχίστηκε μέχρι το 1975, ωστόσο, από έρευνα του BBC προκύπτει ότι αυτή συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια.
Η έρευνα
Πριν από τον Μάιο του 2025 δεν αναμένεται να παραδοθούν τα πορίσματα της επιτροπής έρευνας που συστάθηκε από τις κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας. Οι συσκευές που είχαν τοποθετηθεί στα σώματα γυναικών προκάλεσαν προβλήματα υγείας.
Όπως δήλωσε η ψυχολόγος Naja Lyberth, η οποία ξεκίνησε την αίτηση αποζημίωσης, «σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσκευές που είχαν τοποθετηθεί ήταν πολύ μεγάλες για το σώμα των κοριτσιών, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ή ακόμη και στειρότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν γνώριζαν για τις συσκευές μέχρι που τις ανακάλυψαν πρόσφατα οι γυναικολόγοι».
Επέρριψε αιτιάσεις στην τότε κυβέρνηση της Δανίας ότι ήθελε να ελέγξει το μέγεθος του πληθυσμού της Γροιλανδίας προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την κοινωνική πρόνοια. Όπως συμπλήρωσε, «είναι ήδη 100% σαφές ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει το νόμο παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και προκαλώντας μας σοβαρή βλάβη. [...] Οι γυναίκες ζητούν 300.000 κορώνες (34.880 λίρες Αγγλίας, 42.150 δολάρια) η καθεμία».
Ο Mads Pramming, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις γυναίκες, απέστειλε τη Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού Μέττε Φρεντέρικσεν μια αίτηση εκ μέρους τους. Η κ. Lyberth δήλωσε ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επιτροπής και ότι αν το κάνει, η ομάδα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.