Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν την Τρίτη (01/04) στη Βουδαπέστη κατά του νόμου που αποσκοπεί στην απαγόρευση της ετήσιας παρέλαση υπερηφάνειας από ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ και ο οποίος θεωρείται από τους επικριτές ως μέρος μιας ευρύτερης καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αντιμετωπίζει ισχυρή πρόκληση από ένα ανερχόμενο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει επικρίνει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και έχει δεσμευτεί να περιορίσει την ξένη χρηματοδότηση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ουγγαρία.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα Fidesz του Όρμπαν, ψήφισε τον περασμένο μήνα νόμο για την απαγόρευση της πορείας υπερηφάνειας με την αιτιολογία ότι μπορεί να είναι επιζήμια για τα παιδιά. Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, προωθεί μια χριστιανο-συντηρητική ατζέντα.
Hungary protest right now! Bridge blockade! #hungary #protest #demonstration #eu #budapest pic.twitter.com/05ow3ALXRq
— NyxAether (@NyxAetherr) April 1, 2025
Ο νόμος λέει ότι η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί κάμερες αναγνώρισης προσώπου για να ταυτοποιεί τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην εκδήλωση και να επιβάλλει πρόστιμα στους συμμετέχοντες, κάτι που οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για τη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του Όρμπαν.
Ο Όρμπαν δήλωσε ότι το γεγονός ότι συγκεντρώσεις όπως αυτή της Τρίτης μπορούν να πραγματοποιηθούν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή για τη δημοκρατία, αποκαλώντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατά του νέου νόμου «προβοκάτσια».
Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, την τρίτη διαδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις του Όρμπαν, εξέφρασαν ανησυχίες για την πορεία της δημοκρατίας της Ουγγαρίας περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια ομάδα πρεσβειών στη Βουδαπέστη, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά όχι των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις αλλαγές.
«Εμείς, οι υπογεγραμμένες πρεσβείες, ανησυχούμε βαθύτατα για τη νομοθεσία... που οδηγεί σε περιορισμούς στο δικαίωμα του ειρηνικού συνέρχεσθαι και στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσαν 22 πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ λένε ότι η πορεία του Pride δεν αποτελεί απειλή για τα παιδιά και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση παρά την απαγόρευση.