Τα πρώτα στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν κυρίως Ευρωπαίους υπηκόους που απομακρύνθηκαν από τον Νίγηρα προσγειώθηκαν στο Παρίσι και τη Ρώμη σήμερα Τετάρτη, ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες αναμένεται να απομακρύνουν περισσότερους πολίτες τους από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, μετά το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.
Στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ και την κυβέρνησή του στις 26 Ιουλίου, στην έβδομη στρατιωτική κατάληψη εξουσίας σε λιγότερο από τρία χρόνια στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.
Με τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, η Γαλλία, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, η Ιταλία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα απομακρύνουν τους πολίτες τους αεροπορικώς.
Η πρώτη γαλλική πτήση αναχώρησε από τον Νίγηρα το βράδυ της Τρίτης και προσγειώθηκε στο Παρίσι νωρίς σήμερα με 262 επιβαίνοντες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί άσχημα, αλλά παρόλα αυτά είναι ωραίο να επιστρέφουμε εδώ», δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters Γάλλος υπήκοος. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εκεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Για εμάς, που μας ενδιαφέρει αρκετά, θα το παρακολουθούμε στενά», είπε.
Τις πρώτες πρωινές ώρες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο αεροσκάφος της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν 87 Ιταλοί και ξένοι πολίτες από τον Νίγηρα. Πρόκειται για 36 Ιταλούς πολίτες, 21 Αμερικανούς, τέσσερις Βούλγαροι, δύο Αυστριακοί και από ένας πολίτης από τη Βρετανία, τον Νίγηρα, την Ουγγαρία, τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό.
Τους υποδέχθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είμαστε ευχαριστημένοι, διότι καταφέραμε να φέρουμε πίσω όλους τους συμπατριώτες μας που το είχαν ζητήσει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης και η πρεσβεία μας παραμένει ανοικτή για να παρέχει βοήθεια σε όλους τους Ιταλούς πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα».
Η Γαλλία αναμένεται να πραγματοποιήσει περισσότερες πτήσεις εκκένωσης την Τετάρτη.
Ανοίγουν ξανά τα σύνορα
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Νίγηρας ανοίγει ξανά τα σύνορα με πολλούς γείτονες μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα που προκάλεσε σοκ στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς στον κόσμο.
«Τα χερσαία και εναέρια σύνορα με την Αλγερία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τη Λιβύη και το Τσαντ ανοίγουν ξανά από σήμερα, 1η Αυγούστου 2023», δήλωσε ο εκπρόσωπος της χούντας συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Η χούντα έκλεισε τα σύνορα την περασμένη Τετάρτη, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Το περιφερειακό μπλοκ ECOWAS επέβαλε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής όλων των οικονομικών συναλλαγών και του παγώματος των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας για την αποκατάσταση του Μπαζούμ.
Ωστόσο, οι χούντες των γειτονικών χωρών Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους ηγέτες του πραξικοπήματος και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση για την αποκατάσταση της ανατραπείσας κυβέρνησης θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου.
Αυτή η δήλωση του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο το βράδυ της Δευτέρας υποδηλώνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία σε αντίθεση με το υπόλοιπο μπλοκ των 15 κρατών-μελών.
Συνεδριάζουν τα γενικά επιτελεία οργανισμού κρατών Δ. Αφρικής
Εντωμεταξύ, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής συνεδριάζουν από σήμερα Τετάρτη ως την Παρασκευή στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, προκειμένου να συζητήσουν για το στρατιωτικό πραξικόπημα, ανακοίνωσε ο περιφερειακός οργανισμός χθες βράδυ.
Οι ηγέτες της CEDEAO, που συνεδρίασαν εκτάκτως την Κυριακή στη νιγηριανή πρωτεύουσα, καταδίκασαν το πραξικόπημα και έδωσαν προθεσμία μια εβδομάδα στους στρατιωτικούς να αποκαταστήσουν στην εξουσία τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, να υπάρξει «πλήρης επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό. Ανήγγειλαν ακόμη πως θα γινόταν συνάντηση των επικεφαλής των επιτελείων.
Επίσης οι ηγέτες ανακοίνωσαν πως θα ονομάσουν σύντομα αντιπρόσωπο, ο οποίος θα μεταβεί στον Νίγηρα προκειμένου να ζητήσει την ικανοποίηση των αξιώσεων της CEDEAO από τους στρατιωτικούς.
Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ (1998-1999), αναμένεται να επισκεφθεί τη Νιαμέ εντός της ημέρας, δήλωσαν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου αφενός στον δυτικοαφρικανικό οργανισμό και αφετέρου στον στρατό του Νίγηρα.
Το βράδυ της Δευτέρας η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, χώρες που γειτονεύουν με τον Νίγηρα και όπου κυβερνούν επίσης στρατιωτικές χούντες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πραξικοπηματίες και διεμήνυσαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μπαζούμ θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον των δυο χωρών και θα συνεπαγόταν την αποχώρησή τους από τη CEDEAO και «την υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».
Πρόσθεσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών» του Νίγηρα, που αποφασίστηκαν επίσης την Κυριακή στην Αμπούτζα.
Σημειώνεται ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα καταδικάζει, με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.