Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τη Νέα Υόρκη: Κίνδυνος από τα βλαβερά σωματίδια
AP Photo
AP Photo

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τη Νέα Υόρκη: Κίνδυνος από τα βλαβερά σωματίδια

Πρόκειται για ένα απόκοσμο θέαμα: εδώ και ημέρες, οι εικόνες της Νέας Υόρκης να πνίγεται στον καπνό έχουν συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι κάτοικοι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την άγνωστη πρόκληση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η αμερικανική πρωτεύουσα ξεπέρασε το Νέο Δελχί σε επίπεδο ρύπανσης μικροσωματιδίων, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.

Σύμφωνα με το CNN, ο καπνός, που προέρχεται από πυρκαγιές στον Καναδά, ώθησε τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα στην ανατολική ακτή και οι άνθρωποι φόρεσαν και πάλι μάσκες προσώπου N95, που είχαν εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την πανδημία.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter /@JasminMarilena

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι μοιράζονται φωτογραφίες από το "αποκαλυπτικό" σκηνικό και συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία.

Εκτός από τις πολιτείες της Δυτικής Ακτής, όπως η Καλιφόρνια, που βιώνουν ετήσιες πυρκαγιές, αυτές οι σκηνές είναι σπάνιες στις ΗΠΑ.

 

Ωστόσο, η καταπολέμηση του νέφους δεν είναι κάτι καινούργιο. Και η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από βλαβερό καπνό, αέρια και βιομηχανικά χημικά και πνίγει πολλές μεγάλες πόλεις της Ασίας για μεγάλο μέρος του έτους, θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας για πολύ περισσότερες παγκοσμίως, καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται.

Λόγω της ποιότητας του αέρα έχουν ακυρωθεί όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες στα δημόσια σχολεία. Οι αρχές είχαν άλλωστε προειδοποιήσει ότι η ποιότητα του αέρα ήταν «ανθυγιεινή για άτομα με καρδιακή ή πνευμονοπάθεια, ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους». Και λόγω της περιορισμένης ορατότητας, η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) καθήλωσε πτήσεις.

Η Νέα Υόρκη ξεπέρασε το Νέο Δελχί σε παγκόσμια ρεκόρ ρύπανσης, υπενθύμισε επιστήμονας της NASA. Στην ίδια πόλη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, οι πολίτες στους εξωτερικούς χώρους φορούν μάσκες κατόπιν συστάσεων των ειδικών.

Κάτοικοι του μεγαλύτερου μέρους των βορειοανατολικών ΗΠΑ, από το Σικάγο στον βορρά μέχρι την Ατλάντα στον νότο είναι αυτοί στους οποίους απευθύνονται τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία. Η ποιότητα του αέρα στη ζώνη αυτή «πλήττεται κυρίως από τις φωτιές στον Καναδά, ωστόσο άλλες ρυπαντικές εκπομπές τοπικά και οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο» αναφέρεται στα έκτακτα δελτία.

Ειδικότερα, η Φιλαδέλφεια, από το πρωί της Τετάρτης είχε δείκτη ποιότητας αέρα AQI 205 το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πολύ ανθυγιεινό», ενώ στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ οι δείκτες ποιότητας αέρα (AQI) έφτασαν στο 150.

Εκτός ελέγχου 40 πυρκαγιές

Εκτός ελέγχου είναι 40 πυρκαγιές από τις συνολικά 140 που ήταν ενεργές, χθες, Τετάρτη, αναφέρουν οι αρχές του Καναδά, με τον πρωθυπουργό της επαρχίας του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό, να τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. «Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», υπογράμμισε.

Οι 1000 πυροσβέστες που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα του Καναδά, αναμένουν ενίσχυση 100 πυροσβεστών από τη Γαλλία. Ενίσχυση έχει σταλεί και από τις ΗΠΑ, αριθμείται σε περισσότερους από 600 πυροσβέστες μαζί με άλλο προσωπικό και εξοπλισμό. Ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τη βοήθειά του προς τον Καναδά, κατά την τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.

Ο τελευταίος, διαμήνυσε ότι οι πυρκαγιές είναι ολοένα πιο συχνές «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Λόγω της γεωγραφικής θέσης του, ο Καναδάς εκτιμάται ότι βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Καναδάς καίγεται - Oι ΗΠΑ «πνίγονται» από τους καπνούς (pics&vid)

Νέα Υόρκη όπως... Νέο Δελχί;

Πέρυσι, έξι από τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονταν στην Ινδία, σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης IQAir. Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι ο κακός αέρας μπορεί να μειώνει το προσδόκιμο ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών κατά εννέα χρόνια - το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται ότι προκάλεσε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια θανάτους στη χώρα.

Η πρωτεύουσα Νέο Δελχί καλύπτεται τακτικά από νέφος, χάρη σε διάφορους παράγοντες, όπως οι εκπομπές των οχημάτων, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και η ετήσια πρακτική της καύσης γεωργικών αγρών για την προετοιμασία της γης για την επόμενη καλλιέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοί του εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων ή PM2,5, έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη επιβλαβούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο μικροσκοπικός ρύπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος: όταν εισπνέεται, μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στον πνευμονικό ιστό και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, και έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις.

Προέρχεται από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης - και οι πυρκαγιές, πράγμα που σημαίνει ότι η Νέα Υόρκη είναι τώρα πνιγμένη στους ρύπους.

Τα επίπεδα ρυπογόνων σωματιδίων PM2.5 της Νέας Υόρκης κορυφώθηκαν χθες το απόγευμα, με 303,3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Για λόγους σύγκρισης, οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ως όριο ένα μέσο ετήσιο επίπεδο 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το Λονδίνο μέτρησε 9,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την Τετάρτη και το Χονγκ Κονγκ μέτρησε 21 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, και τα δύο με ασφάλεια εντός του "καλού" εύρους της IQAir.

Πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι επίσης πολύ καλά εξοικειωμένες με τις διαταραχές της καθημερινής ζωής που μπορεί να επιφέρει η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά την ετήσια περίοδο καύσης άχυρων, όταν οι αγρότες βάζουν φωτιά στα άχυρα που απομένουν μετά τη συγκομιδή των σιτηρών.

Το 2019, ο αέρας έγινε τόσο κακός στη Μαλαισία που δεκάδες μαθητές αρρώστησαν και παρουσίασαν εμετό, με αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από 400 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Λίγους μήνες αργότερα, η Μαλαισία καλύφθηκε και πάλι από πυκνή ομίχλη που προήλθε από μεγάλης κλίμακας δασικές πυρκαγιές στη γειτονική Ινδονησία, οι οποίες φέρεται να άναψαν για να καθαρίσουν τη γη για την παραγωγή χαρτιού, φοινικέλαιου και άλλων βιομηχανιών.

Πιο πρόσφατα, η βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης πήρε τον τίτλο της πιο μολυσμένης πόλης του κόσμου για τουλάχιστον μια εβδομάδα συνεχόμενα τον Απρίλιο, λόγω του καπνού από δασικές πυρκαγιές και καύση καλλιεργειών σε άλλες περιοχές της περιοχής. Τεράστιος αριθμός ανθρώπων ζήτησε ιατρική φροντίδα για αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και δύσπνοια, με ένα νοσοκομείο να αναφέρει ότι οι θάλαμοι ήταν τόσο γεμάτοι που αναγκάστηκαν να διώξουν μερικούς ασθενείς.

Κλιματική αλλαγή, ο μεγάλος ένοχος

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις θερμές και ξηρές συνθήκες που επιτρέπουν στις πυρκαγιές να αναφλέγονται και να αναπτύσσονται. Επιστήμονες ανέφεραν πρόσφατα ότι εκατομμύρια στρέμματα που καίγονται από πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά - μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Νότιας Καρολίνας - μπορούν να αποδοθούν στη ρύπανση από τον άνθρακα που προέρχεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επισήμανε «τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σε δήλωσή του την Τετάρτη, αφού μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Κεμπέκ.

Η εικόνα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που μόλις και μετά βίας διακρίνεται μέσα από το πορτοκαλί νέφος, «είναι η τέλεια εικόνα για το πώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αποτύχει στο να σταματήσουν την κλιματική κρίση», έγραψε στο Twitter ο επιστήμονας και υπέρμαχος του κλίματος Lucky Tran την Τετάρτη, προσθέτοντας σε ξεχωριστή ανάρτηση: «Σήμερα οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και της Ανατολικής Ακτής βιώνουν αυτές τις επιπτώσεις από πρώτο χέρι».