Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου φτάνει στα όρια του, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Από τη μεγαλειώδη πολιτική της περιβόητης «φούσκας» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς μέχρι την μεγαλεπήβολη ανάπτυξη του κινέζικου εμβολίου και την προμήθεια άνω του 1 δισεκατομμυρίου δόσεων σε όλο τον κόσμο, το κομμουνιστικό καθεστώς αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση.
Το ξέσπασμα της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης του αιώνα βαραίνει ακόμα την ηγεσία της Κίνας, καθώς οι κατηγορίες που εκτοξεύονταν για αμέλεια ή ακόμα χειρότερα για ακατάλληλες ενέργειες προέρχονταν από πολλές μεριές. Ενδεχομένως, το κομμουνιστικό καθεστώς να θεωρούσε πως αντιμετώπισε όλες τις αιτιάσεις με τις σπουδαίες επιτυχίας των σχεδόν μηδενικών κρουσμάτων των πρώτων μηνών του 2020, όπου ο ιός θεωρήθηκε ότι εξαλείφθηκε. Έκτοτε οι ενέργειες του καθοδηγούνταν από προσπάθειες να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ιού, με κορωνίδα τη δέσμευση για προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του κινέζικου εμβολίου σε χώρες όλου του κόσμου.
Ωστόσο, η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την τρίτη θητεία του προέδρου Σι Τζινπινγκ, με την εκλογή του από το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος, συμπίπτει με την εξάπλωση του κορονοϊού σε τόσες πόλεις της χώρας. Οι εικόνες της προσπάθειας χαλιναγώγησης του ιού στη Σαγκάη, που έκαναν τον γύρο του κόσμου δεν ήταν το πιο ανησυχητικό στοιχειό για το καθεστώς. Το βασικότερο ζήτημα ήταν η αποτυχία να πετύχει τον στόχο των μηδενικών κρουσμάτων, κι ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών αυξάνονταν.
Το κομμουνιστικό καθεστώς δεν φείδεται προσπαθειών για να φτάσει στον στόχο του, με εμβληματικό μέτρο την προσπάθεια αντιμετώπισης της αύξησης του πληθυσμού και η πολιτική του ενός παιδιού. Τα μέτρα καταστολής αποτελούν συστατικό στοιχείο του καθεστώτος, που στοχεύει στην αποτελεσματικότητα, παρά στην επίτευξη των ανθρώπινων ελευθεριών. Η ικανότητα να επιστρατεύει σκληρά μέτρα αποτελεί ακόμα και ένα «προϊόν» εξαγωγής, καθώς καθεστώτα που βρίσκονται σε λιγότερο προηγμένο επίπεδο ανάπτυξης ζητούν την τεχνογνωσία και τα μέσα για να χρησιμοποιούν στο εσωτερικό τους. Ενδεχομένως τα μέτρα για τον κορονοϊό να αποτέλεσαν μία αφορμή κι ευκαιρία για να βελτιστοποιηθούν οι μέθοδοι και τα μέτρα παρακολούθησης του πληθυσμού.
Ωστόσο, πλέον τα όσα εκτυλίσσονται στη Σαγκάη απειλούν βασικές παραμέτρους του κινέζικου μοντέλου ανάπτυξης. Μπορεί το Πεκίνο να έχει αντικρούσει τις κατηγορίες για ένα χειρότερο ενδεχόμενο εξέλιξης του ιού, αλλά η αξιοπιστία του πλήττεται σε οικονομικό επίπεδο πλέον. H θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία βασίζεται στη δυνατότητα της να παράγει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που πλέον απειλούνται από τα εκτεταμένα lockdown σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας. Η προοπτική της επιβολής καραντίνας στην πρωτεύουσα βέβαια είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα.