Σε ταυτόχρονη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και ενότητας με τον σινορωσικό άξονα προχώρησε πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν, εν μέσω ενός ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που βρίσκει τις διεθνώς απομονωμένες Μόσχα και Πιογιάνγκ να έρχονται ακόμη πιο κοντά, την Κίνα να εμφανίζει επιλεκτική αμνησία για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το βορειοκορεατικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα, και την Ιαπωνία να νιώθει ότι σήμερα απειλείται περισσότερο από ποτέ.
Θερμότατη ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε το βορειοκορεατικό καθεστώς στον Σεργκέι Σοϊγκού, τον πρώτο Ρώσο υπουργό Άμυνας που επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας, επέτειο της «Ημέρας Νίκης» κατά τη βορειοκορεατική εκδοχή. Μαζί του στην Πιονγιάνγκ και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Λι Χονγκζόνγκ.
«Καλώς ήλθες σύντροφε υπουργέ Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού!» έγραφε το πανό που είχε υψωθεί καθώς εκείνος πατούσε στο κόκκινο χαλί που του έστρωσαν κατά την άφιξή του εντός της εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Βόρειας Κορέας. Αφού συνομίλησαν κατ’ ιδίαν επί απροσδιόριστων ζητημάτων που σχετίζονται με το «περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας» όπως μετέδωσαν τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ανέλαβε να ξεναγήσει προσωπικά τον Σεργκέι Σοϊγκού σε έκθεση με τα πλέον ισχυρά βορειοκορεατικά όπλα, περιλαμβανομένων των νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Οι πύραυλοι Hwasong-17 και Hwasong-18 -με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής και εμβέλεια που θεωρείται ότι μπορεί να φθάσει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες- εκτέθηκαν στο φινάλε της στρατιωτικής παρέλασης της Πέμπτης, την οποία ο Κιμ Γιονγκ-ουν παρακολούθησε περιχαρής έχοντας στα δεξιά του τον Σεργκέι Σοϊγκού και στα αριστερά του τον Λι Χονγκζόνγκ, αναπληρωτή πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Σε μία παρέλαση «τόσο μεγαλειώδη που περνά στην Ιστορία», σύμφωνα με την προπαγανδιστική μηχανή του καθεστώτος Κιμ, παρουσιάστηκαν και τα νέα στρατιωτικά drone, επιθετικά και επιτήρησης, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές μοιάζουν κατά πολύ οπτικά με τα αμερικανικά Global Hawk και Reapers.
Τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας έχουν απαγορευθεί με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -και με σινορωσική στήριξη. Όμως, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Κίνας (αμφότερες μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) ήταν παρόντες ενόσω τα πλήθη που το καθεστώς είχε κινητοποιήσει επευφημούσαν με σημαίες στα χέρια καθώς διέσχιζαν τους δρόμους «ορδές» στρατιωτών, αρμάτων μάχης και οι τεράστιοι βαλλιστικοί πύραυλοι που ήταν τοποθετημένοι επάνω σε φορτηγά.
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε που η Βόρεια Κορέα θα απέφευγε να επιδείξει τις πυρηνικές της δυνατότητες όταν την επισκέπτονταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Ρωσία και την Κίνα» επισημαίνει ο Άνκιτ Πάντα, ανώτερος συνεργάτης της εδρεύουσας στην Ουάσινγκτον δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. Η προθυμία Σοϊγκού να φωτογραφηθεί με τον Κιμ Γιονγκ-ουν με φόντο τους πυραύλους μπορεί να υποδηλώνει κατά τους αναλυτές την αποδοχή πλέον από τη Μόσχα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, και ίσως να παρακολουθεί ακόμη και με ικανοποίηση το οπλοστάσιό της να εκσυγχρονίζεται.
Όσο για την Κίνα, ο γνωστός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Έουα της Σεούλ Λέιφ Έρικ Λίσλεϊ έρχεται να σημειώσει ότι η εκπροσώπησή της στην «παρέλαση» πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι το Πεκίνο ουσιαστικά δείχνει να επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, γεγονός που θα πρέπει να θέσει υπ’ ατμόν τα Ηνωμένα Έθνη.
«Εξαιρετικά ανήσυχη» για τις σχέσεις Μόσχας-Πιονγιάνγκ δηλώνει η Ουάσινγκτον διά στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ. Και όχι αδικαιολόγητα. Πέραν της παρουσίας Σοϊγκού στη στρατιωτική παρέλαση όπου «γιορτάστηκαν» οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αψηφώντας τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει και δοκιμάζει, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κόμισε στην Πιονγιάνγκ και επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω της οποίας ευχαριστεί τον Κιμ Γιονγκ-ουν για την «υποστήριξη» που του παρέχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Η ισχυρή υποστήριξη από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, [και] η αλληλεγγύη με τη Ρωσία σε βασικά διεθνή ζητήματα υπογραμμίζουν περαιτέρω το κοινό μας συμφέρον και την αποφασιστικότητά μας να αντιταχθούμε στην πολιτική της συλλογικής Δύσης, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία μιας πραγματικά πολυπολικής, δίκαιης παγκόσμιας τάξης», αναφέρει ο Πούτιν στην επιστολή, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στη φύση της υποστήριξης της Πιονγιάνγκ, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εντός του 2022 ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει μυστικά τη Ρωσία με εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Και φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να την εξοπλίσει περαιτέρω καθώς το ρωσικό συμβατικό οπλοστάσιο διαρκώς συρρικνώνεται εν μέσω ενός παρατεταμένου πολέμου φθοράς, ενώ η ίδια κατασκευάζει μέχρι και νέα drone.
Τα βορειοκορεατικά μέσα μετέδωσαν ότι κατά την επίσκεψη Σοϊγκού, ο Κιμ Γιονγκ-ουν «εξέφρασε τις απόψεις του για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον αγώνα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της ανάπτυξης και των συμφερόντων των δύο χωρών απέναντι στις αυθαίρετες πρακτικές των ιμπεριαλιστών». Το KCNA δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δηλώσεις Κιμ για την Ουκρανία, επικαλέστηκε όμως δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Άμυνας, Κανγκ Σαν Ναμ, που διαβεβαίωσε ότι η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει πλήρως τη ρωσική «μάχη για δικαιοσύνη» και προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Στη σκιά του μπαράζ πυραυλικών δοκιμών και της οξυμένης ρητορικής του Κιμ Γιονγκ-ουν, και ενώ δεν θεωρείται απίθανη μία νέα πυρηνική δοκιμή (η πρώτη από το 2017), η Ιαπωνία αναφέρει στη νέα «λευκή βίβλο» του υπουργείου Άμυνας, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, ότι η απειλή που εγείρει σήμερα για την ασφάλειά της η Βόρεια Κορέα είναι «πιο σοβαρή από ποτέ», μιλώντας συνολικά για έναν κόσμο που εισέρχεται «σε νέα εποχή κρίσης».