Βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ευρωπαικής Ενωσης πρόκειται να θεσει η Βουλγαρία, εφόσον δεν επιλυθούν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα που αφορούν σε ιστορία και γλώσσα, αναφέρει σε άρθρο του το βουλγαρικό Mediapool.bg, επικαλούμενο δημοσίευμα του Politico.
Η διάσταση απόψεων σχετικά με γλωσσικά και μειονοτικά ζητήματα προέκυψε στην διάρκεια προπαρασκευαστικής συζήτησης σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Β.Μακεδονίας και Βουλγαρίας.
Επρόκειτο για την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) με αντικείμενο το πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματη που επικαλείται το Politico, ο Βούλγαρος εκπρόσωπος έκανε «μια εκτενή και συναισθηματική ομιλία για το θέμα», δείγμα των ισχυρών διαφωνιών της Σόφιας για το θέμα.
Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η μέχρι τώρα διαδικασία δρομολόγησης των ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο χώρες δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού η Αθήνα και τα Σκόπια έπρεπε να λύσουν το ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας το οποίο διαρκεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε το προηγούμενο χρόνο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Επίσης, επισημαίνεται ότι το άλλο εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αποτέλεσε το γαλλικό αίτημα για αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης της ετοιμότητας των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και άλλα μέλη της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως τον Μάρτιο αφού επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το Mediapool.bg υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις στην συνεδρίαση του Coreper η οποία έγινε την Τετάρτη, επικεντρώθηκαν κυρίως στη νέα μεθοδολογία των ενταξιακών συνομιλιών, ενώ κάποιοι από τους πρεσβευτές χωρών-μελών της ΕΕ εξέφρασαν την επιθυμία τους για μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους τρόπους αναστολής των συνομιλιών.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι η Βουλγαρία έχει δώσει, στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, στους εκπροσώπους των άλλων χωρών-μελών έγγραφα στα οποία εξηγεί αναλυτικά τις θέσεις της. Σε ένα από τα εν λόγω έγγραφα, αναφέρεται ότι η Βουλγαρία «δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία δημιουργίας του έθνους στη Βόρεια Μακεδονία θα γίνεται μέσω επανεξέτασης της κοινής μας ιστορίας, άρνησης των κοινών μας εθνοτικών και γλωσσικών ριζών και μέσω αβάσιμων ισχυρισμών για ύπαρξη ‘’μακεδονικής’’ (sic) μειονότητας στη Βουλγαρία».
Τέλος υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία καλής γειτονίας το 2017 και παράλληλα τονίζεται ότι η εκτέλεση της εν λόγω συμφωνίας βρίσκεται σε «στασιμότητα».
«Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για τη διπλωματία προκειμένου να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της διαδικασίας», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που έλαβαν μέρος στην συνεδρίαση του Coreper, αναφέροντας ως παράδειγμα τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου η οποία θα οργανωθεί στις 10 Νοεμβρίου στη Σόφια.