Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να εξασφαλίσουν πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19 μέσω του προγράμματος αγορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζοντας, όπως φαίνεται, την πολιτική που είχε υιοθετήσει ως τώρα.
Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν εμβόλια από εταιρείες που δεν βρίσκονται ταυτόχρονα σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, όπως οι αμερικανικές Merck, Inovio και Novavax. Οι συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε συνομιλίες με το πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, αλλά έως τώρα δεν έχουν αναφέρει διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να μην προβούν σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές εμβολίων που συνομιλούν με τις Βρυξέλλες, αλλά αυτό «δεν αποκλείει την πιθανότητα να λάβουν μέρος σε συνομιλίες με άλλες εταιρείες μέσω του COVAX», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής, μια που η Κομισιόν είχε συμβουλεύσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αγοράσουν εμβόλια μέσω του προγράμματος του ΠΟΥ θεωρώντας ότι θα είναι πολύ αργό, ακριβό και νομικά ασύμβατο με το παράλληλο πρόγραμμα αγορών της ΕΕ, όπως είχαν τονίσει αξιωματούχοι τον Ιούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η αλλαγή έρχεται αφού ο ΠΟΥ πρότεινε ευνοϊκότερους όρους συμμετοχής για τις πλουσιότερες χώρες στο πρόγραμμα, που έχει στόχο να εξασφαλίσει 2 δις. δόσεις για το 20% των περισσότερο ευπαθών ατόμων στον πλανήτη έως το τέλος του 2021.
Όπως αναφέρει το Reuters, στην αλλαγή έπαιξε ρόλο και η κριτική που δέχτηκε η ΕΕ ότι υποβιβάζει την πρωτοβουλία του ΠΟΥ, παρά το ότι θέλει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους.
Υποχρεώνοντας τα κράτη-μέλη να αγοράσουν εμβόλια μόνο μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, η Κομισιόν θα μπορούσε να μειώσει τον περιορισμένο αριθμό δόσεων που θα είναι αρχικά διαθέσιμες σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, θέτοντας ως προτεραιότητα τα 450 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες, αναπαράγοντας, επί της ουσίας, τις εθνικιστικές πολιτικές των ΗΠΑ και άλλων χωρών που επικρίνουν την πρωτοβουλία του ΠΟΥ.
Η ΕΕ έχει έως τώρα καταλήξει σε συμφωνία προαγοράς του εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η AstraZeneca, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna και CureVac.
Παραμένει άγνωστο το αν τα ευρωπαϊκά κράτη θα αγοράσουν τελικά εμβόλια μέσω του COVAX, μια που το κόστος ενδέχεται να είναι αυξημένο, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η Κομισιόν έχει ως τώρα δεσμεύσει 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων στο πρόγραμμα COVAX, αν και έχει δηλώσει ότι οι όροι της συμμετοχής της βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα δωρίσει σε φτωχότερες χώρες το πλεόνασμα εμβολίων που θα αποκτήσει μέσω του προγράμματός της, ακολουθώντας, έτσι, τη βασική λειτουργία του COVAX.