Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά πιο «επιθετικούς» τρόπους για να αποκτήσει πρόσβαση στα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ προσπαθεί να εξασφαλίσει τρόπους να χρηματοδοτήσει περαιτέρω πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εν μέσω ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δική τους συνεισφορά στο Κίεβο., σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από μια σχεδιαζόμενη Επιτροπή Διεθνών Απαιτήσεων, η οποία θα καθορίσει τις αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν στη συνέχεια να κατασχεθούν εάν η Μόσχα αρνηθεί να πληρώσει τις ζημιές.
Η αξία των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων θα αντισταθμιζόταν από τις υποχρεώσεις της Ρωσίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Ευρώπη προσπαθεί να αντισταθμίσει μία πιθανή έλλειψη στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε κατά του Ζελένσκι τελευταίες ημέρες, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και κατηγορώντας την Ουκρανία για τη ρωσική εισβολή. Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τη βοήθεια για τη χώρα του εν μέσω απειλών ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων και οικονομικής βοήθειας του Κιέβου, θα μειώσουν τη συμμετοχή τους.
Η ΕΕ, οι χώρες της Ομάδας G7 και η Αυστραλία έχουν δεσμεύσει περίπου 264 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας υπό μορφή τίτλων και μετρητών, κυρίως μέσω του οίκου εκκαθάρισης Euroclear με έδρα το Βέλγιο.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες έχουν οδηγήσει στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 54 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι η εντολή προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατάσχουν ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Παράλληλα, συζητείται το κατά πόσο μια απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η βιαιότητα των επιθέσεων θα δικαιολογούσε αυτήν τη δράση σύμφωνα με τους ποινικούς νόμους των κρατών μελών.
Η ΕΕ εξετάζει, επίσης, την ανάγκη δικαστικών αποφάσεων ως νομική βάση για την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες για αυτήν την προσέγγιση.