Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν ζημιές από ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ισοδυναμούσαν με 500 κιλά TNT, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πληροφορίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας είναι πεπεισμένες ότι απαιτούνταν πολύ αποτελεσματικοί εκρηκτικοί μηχανισμοί για τη διακοπή των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ ως προς τον υπολογισμό του μεγέθους της έκρηξης, συμπεριλήφθηκαν επίσης τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.
Οι προηγουμένως εκτιμήσεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μέχρι στιγμής, η Γερμανική κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε εικασίες σχετικά με το παρασκήνιο της διακοπής των αγωγών.
Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την ενέργεια. Η ρωσική ηγεσία, ωστόσο, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά της Ρωσίας.
Η Γερμναική κυβέρνηση ελπίζει για περισσότερες πληροφορίες από μια πιο λεπτομερή εξέταση των αγωγών Nord Stream 1 και 2.
Σε κύκλους ασφαλείας ειπώθηκε το σενάριο ότι δύτες ή ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να βγάλει αρχικά συμπεράσματα για το είδος της έκρηξης κάτω από το νερό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθούν πόσα ίχνη μπορούν ακόμα να βρεθούν
ΟΗ επισκευή του αγωγού θεωρείται πλέον πολύ απίθανη στους κύκλους ασφαλείας, καθώς, σύμφωνα με το Βερολίνο, δεδομένου ότι οι κατεστραμμένοι σωλήνες είναι επί του παρόντος γεμάτοι με θαλασσινό νερό, η ειδική εσωτερική επίστρωση διαβρώνεται πολύ γρήγορα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, από τη στιγμή που οι σωλήνες πλημμυρίσουν, ο αγωγός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αερίου.
FAZ: Γνωστός ο κίνδυνος στους αγωγούς Nord Stream
«Ποιος έκανε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream;», διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό πρωτοσέλιδο της, το οποίο αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
«Το ότι οι διαρροές στους δύο αγωγούς οφείλονται σε δολιοφθορά και ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνος για αυτό, είναι λίγο - πολύ αυτό που αρχικά φαίνεται ξεκάθαρο σε αυτό το σοβαρό περιστατικό.» Αλλά ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο - και τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της υπόλοιπης ενεργειακής υποδομής στη Βαλτική Θάλασσα;
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την FAZ, είναι γνωστός εδώ και καιρό. «Στον βυθό της Βαλτικής αλλά και στον Ατλαντικό, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες υποδομές, όπως αγωγοί ή υποθαλάσσια καλώδια. Καταστρέφοντάς τα γρήγορα μπορεί να κοπεί το ρεύμα σε χώρες, όπως η Εσθονία. Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες η Ρωσία κατονομάζεται ωστόσο ήδη ως αυτουργός», συνεχίζει η εφημερίδα.
«Δεν είναι ασυνήθιστο για μια χώρα να καταστρέφει τη δική της υποδομή κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.»
Με κόκκινο τα 3 σημεία των διαρροών, υπάρχει και τέταρτο
Σύμφωνα με τη FAZ η Ρωσία θα είχε τακτικό συμφέρον να διακόψει τη χρήση των αγωγών. «Θα ήταν ένας τρόπος για τη Μόσχα να επιδεινώσει ξανά την ενεργειακή κρίση - ψυχολογικά - τώρα που η στρόφιγγα του φυσικού αερίου είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστή. Θα ήταν επίσης μια προειδοποιητική βολή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να δείξει στη Δύση τη βούληση και τις δυνατότητές του για περαιτέρω κλιμάκωση.»
Ενώ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει συμφέρον να κλείσει τους δύο αγωγούς, αφού τους θεωρούσε πάντα ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. «Αλλά φαίνεται απίθανο το Κίεβο να κάνει κάτι σε αυτή τη φάση του πολέμου που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους ως επίθεση στα ενεργειακά τους αποθέματα.»