Κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία μπορεί να στερήσει -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διεξαχθεί αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί και αργά το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα βρεθεί ενώπιον των Ευρωβουλευτών προκειμένου να τους πείσει να μην ενεργοποιήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε.
Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι ένα κράτος μπορεί να αποτελεί «απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου η οποία αποφάσισε ότι υπάρχει σχετικός κίνδυνος στην Ουγγαρία και ως εκ τούτου πρότεινε στην Ολομέλεια των Ευρωβουλευτών να αποφασίσουν σχετικά.
Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 στο Κοινοβούλιο γίνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Για την ώρα την πρόταση εγκρίνουν, τα κόμματα των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και οι Σοσιαλδημοκράτες. H σημερινή ψήφος θα κριθεί όπως φαίνεται από το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα στο οποίο ανήκει το κόμμα του Όρμπαν Fidesz. Σημειώνεται ότι όλο και περισσότερα μέλη του ΕΛΚ παίρνουν αποστάσεις, με πιο ξεκάθαρη την τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, είπε ότι κάλεσε τους ευρωβουλευτές του κόμματός του (OVP) να ψηφίσουν υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7.
Ο Βίκτορ Όρμπαν, ένα από «τα κακά παιδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορείται για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, περιορισμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κατάργηση θεσμικών αντίβαρων ελέγχου στην Κυβέρνηση του και συστηματικές επιθέσεις σε ΜΚΟ και οργανισμούς που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες. Στο στόχαστρο του Όρμπαν με βρίσκεται άλλωστε το Ίδρυμα Τζόρτζ Σόρος. Σημειώνεται ότι ο Σόρος θεωρείται από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας εδώ και αρκετά και χρόνια, ως ο νούμερο ένα εθνικός κίνδυνος λόγω της προσπάθειας του να προστατεύσει πρόσφυγες που έρχονται στην χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν αποφάσισε το 2017 να κινήσει παρόμοιες διαδικασίες κατά της Πολωνίας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται η ενεργοποίηση του Άρθρου 7.
AP Photo