Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μπλακάουτ ενόψει του χειμερινού ενεργειακού χάους
Bloomberg

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μπλακάουτ ενόψει του χειμερινού ενεργειακού χάους

Για ενδεχόμενα μπλακάουτ ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Οι φόβοι για το αυξημένο κόστος ενέργειας, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχουν κάνει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμάζονται ακόμα και για τα πιο δύσκολα σενάρια.

«Στην Ευρώπη είναι Δεκέμβριος και η θερμοκρασία πέφτει. Οι άνθρωποι έχουν ανοιχτή τη θέρμανση, μαγειρεύουν το δείπνο, βάζουν το πλυντήριο και βλέπουν τηλεόραση. Αλλά ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, όπως και οι αντίστοιχοί του σε άλλα μέρη της ηπείρου, έχει ήδη εξαντλήσει τις επιλογές του για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. (...) Πολλοί συμμορφώνονται, αλλά είναι η ώρα της κρίσης. Η διαχειρίστρια εταιρεία πρέπει να κάνει το δραστικό βήμα της διακοπής της παροχής ρεύματος σε ορισμένα σημεία για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση του συστήματος».

Είναι ένα δραματικό σενάριο, που περιγράφει Bloomberg, για το οποίο, όμως προετοιμάζονται οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή πίεση που έχει κυριεύσει την ήπειρο χειροτερεύει εβδομάδα με την εβδομάδα. Την Τετάρτη, η διαχειρίστρια ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας (Reseau de Transport d"Electricite) δήλωσε ότι ενδεχομένως η χώρα να κληθεί να μειώσει την κατανάλωση αρκετές φορές αυτόν τον χειμώνα για να αποφευχθούν οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Η Φινλανδία αύξησε επίσης τις προειδοποιήσεις της για διακοπές λειτουργίας.

Ο αυξημένος συναγερμός είναι επακόλουθο της κίνησης της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, αυξάνοντας περαιτέρω την προοπτική έλλειψης φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη φέτος, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία.

Για την Ευρώπη, πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό τους επόμενους μήνες. Μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να αλλάξουν ριζικά τις ανάγκες σε ενέργεια. Στη Γαλλία, μια πτώση ενός βαθμού Κελσίου συνήθως αυξάνει τη ζήτηση ενέργειας κατά περίπου 2.400 μεγαβάτ, δηλαδή την ισχύ περίπου δύο από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της.