Οι προηγούμενες εβδομάδες αναταραχών στο Σουδάν οδήγησαν στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία μετά από την καθαίρεση του Ομάρ Μπασίρ του 2019 δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς οι τραγικές συνθήκες στη χώρα λειτούργησαν ως επιταχυντές της κρίσης. Η δικαστική διερεύνηση των ευθυνών της γενοκτονίας του Νταρφούρ αποτέλεσε έναν καταλύτη για τη μετωπική σύγκρουση.
Οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της «κυβέρνησης της πείνας» στο Χαρτούμ ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την επέμβαση των στρατιωτικών. Σε αρκετούς φαινόταν τόσο οργανωμένες αυτές οι διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, με βασικό αίτημα την παύση της κυβέρνησης, που αποτελούσαν τον πολιτικό βραχίονα ενός πραξικοπήματος από τους στρατιωτικούς. Ήδη τον Σεπτέμβριο μία οργανωμένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε εξαλειφθεί από το καθεστώς. Ωστόσο, τώρα φαίνεται πως οι στρατιωτικοί έχουν λάβει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ουσιαστικά, μετά από την εκδίωξη του δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ το 2019, επετεύχθη μία εύθραυστη συμφωνία μεταξύ μέρους πολιτικών και στρατιωτικών, ώστε να λειτουργήσει ένας κρατικός μηχανισμός, όπου σε αδρές γραμμές οι μεν είχαν αναλάβει τα διοικητικά ζητήματα και οι δε τα θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, μόνο αρμονική δεν ήταν η συμβίωση τους.
Η επανασύνδεση της οικονομίας της χώρας με το παγκόσμιο εμπόριο ήταν δύσκολη, ενώ και η ειρηνευτική διαδικασία δεν εξελισσόταν ομαλά. Η οικονομική δυσπραγία ήταν ούτως ή άλλως δεδομένη.
Στους στρατιωτικούς κύκλους είχε αναπτυχθεί η αντίληψη εδώ και ένα μεγάλο διάστημα πως δεν υπήρχε νόημα μίας πολιτικής κυβέρνησης. Από τη μεριά του, το πολιτικό καθεστώς κατηγορούσε δημόσια τους στρατιωτικούς πως αψηφούσαν ανοικτά την κυβέρνηση, με επίκεντρο το ανατολικό Σουδάν, που οδήγησε σε κλείσιμο του κομβικού λιμανιού της χώρας. Η έλλειψη σε βασικά αγαθά, ακόμα και σε ψωμί, επιδείνωσε την κατάσταση.
Η κυβέρνηση στόχευε φυσικά στην αποσάθρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων του καθεστώτος Μπασίρ. Η δικαστική διερεύνηση της γενοκτονίας του Νταρφούρ θα κατέληγε εν τέλει στους στρατιωτικούς και τις ευθύνες τους για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Άλλωστε ο ίδιος ο Μπασίρ είχε καταδικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις παραπάνω από 300.000 ανθρώπινες απώλειες και τα αμέτρητα θύματα των θηριωδιών στο Νταρφούρ.
Η απόσχιση του Νότιου Σουδάν δεν έχει σταθεί δυνατό να καλύψει την πληγή των προηγούμενων χρόνων. Η θλιβερή ιστορία της γενοκτονίας είναι ακόμα νωπή στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες εναντίον του πραξικοπήματος, που έχουν επεκταθεί πέρα από την πρωτεύουσα του Χάρτουμ, σε άλλες πόλεις της χώρας, μάλλον δύσκολα θα σταματήσουν το επόμενο επεισόδιο του δράματος στο Σουδάν.