Τα δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ που συλλέγονται για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, δήλωσε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης, επικαλούμενο τη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η Οδηγία Καταγραφής Ονομάτων Επιβατών (PNR), που εγκρίθηκε το 2016, επιτρέπει στους αστυνομικούς και τους δικαστικούς αξιωματούχους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα επιβατών σε πτήσεις από και προς την ΕΕ για την καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων και τη διατήρηση της ασφάλειας στο μπλοκ των 27 χωρών.
Ωστόσο, οι ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων είπαν ότι η διατήρηση δεδομένων ακόμη και από τις αρχές επιβολής του νόμου και άλλες αρχές είναι μια επεμβατική και αδικαιολόγητη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων. Το 2017, η βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και άλλες ομάδες δικαιωμάτων αμφισβήτησαν το PNR σε βελγικό δικαστήριο, λέγοντας ότι επιτρέπει τη συλλογή πάρα πολλών δεδομένων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική παρακολούθηση και διακρίσεις.
Στη συνέχεια, το δικαστήριο ζήτησε γνωμοδότηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. «Το Δικαστήριο θεωρεί ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων απαιτεί οι εξουσίες που προβλέπονται από την οδηγία PNR να περιορίζονται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε το ΔΕΕ.