Του Γιάννη Μαντζίκου
Μπορεί, οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη να προσήλθαν στην σύνοδο του Μπιαρίτζ της Γαλλίας με την υπόσχεση να λύσουν ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, όμως η οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο έφερε στην επιφάνεια ακόμα πιο έντονα τις διαφορές που αντιμετωπίζουν.
Ενώ λοιπόν τα ακανθώδη θέματα είναι λίγο πολύ γνωστά: Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, κλιματική αλλαγή, ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία, η κατάσταση στον Αμαζόνιο κυριάρχησε τόσο πριν την έναρξη των εργασιών όσο και κατά την πρώτη μέρα της συνόδου όποτε, οι Ευρωπαίοι με πρώτον τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έβαλαν κατά του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαιχ Μπολσονάρου.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, έχει πει ψέματα για το πώς βλέπει την κλιματική αλλαγή και κατήγγειλε τον αριθμό ρεκόρ δασικών πυρκαγιών στα δάση του Αμαζονίου, την ώρα που οι Ευρωπαίοι απείλησαν να μην επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Mercosur.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γεύμα εργασίας με τον Μακρόν πριν την επίσημη έναρξης της συνόδου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι «στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά». Παρόλα αυτά, ερωτηματικό αποτελεί η στάση του ως προς το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου (το οποίο αναμένεται σήμερα) καθώς, αν τελικά ο Μακρόν επιμείνει να τεθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με αφορμή την καταστροφή στον Αμαζόνιο, κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει ποια θα είναι η στάση του Τραμπ. Σημειώνεται ότι η κλιματική αλλαγή δείχνει να μην απασχολεί γενικότερα τον Αμερικανό πρόεδρο.
Στο ίδιο «κλίμα», ο Τραμπ μπορεί να δήλωσε μεν ότι «οι δύο χώρες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση», όμως λίγες ώρες νωρίτερα είχε απειλήσει να βάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά, εάν το Παρίσι φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος πήρε την «σκυτάλη» από τον Μακρόν χθες τονίζοντας «Οι εμπορικές συμφωνίες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι προτιμότερες από τους εμπορικούς πολέμους. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση ενώ οι εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν την οικονομία».
Από την πρώτη μέρα της συνόδου όμως δεν έλειψε και το Brexit, με τον Πολωνό πολιτικό να προϊδεάζει ότι η (σημερινή) συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, κάθε άλλο παρά εύκολη δεν αναμένεται να είναι. «Αύριο (σήμερα) συναντιέμαι με τον Τζόνσον. Ελπίζω ότι δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως ο “Mr No Deal”» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν άργησε όμως, να έρθει η απάντηση από την πλευρά του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των G7. «Θα έλεγα στους φίλους μας στην Ευρώπη ότι αν δεν θέλουν ένα no deal Brexit, τότε να αποσύρουν το backstop από τη συμφωνία» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Στην ατζέντα των «7» σήμερα θα βρεθούν θέματα όπως η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης. Εκτός από τα θέματα αυτά της επικαιρότητας οι Γάλλοι οικοδεσπότες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και ζητήματα όπως η μάχη κατά των ανισοτήτων, η εκπαίδευση στην Αφρική και η προστασία των ωκεανών για τα οποία θα διοργανωθούν ξεχωριστές συζητήσεις.
Όπως όμως τονίστηκε παραπάνω, η προσοχή όλων εστιάζεται στο τελικό ανακοινωθέν το οποίο αναμένεται το βράδυ της Κυριακής...