Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, αυτό της Νορβηγίας, αναγκάζεται να ρευστοποιήσει περιουσιακά του στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χώρας η οποία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές σοκ.
Καθώς η πανδημία συνέπεσε με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, τα έσοδά του Όσλο μειώθηκαν σημαντικά.
Την ίδια ώρα, η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, από το 5,3% στα μέσα Απριλίου και μόλις πάνω από το 2,3% στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής υπηρεσίας απασχόλησης και πρόνοιας NAV.
Έτσι λοιπόν, το νορβηγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνεια, καθυστέρηση καταβολής φόρων και επιπλέον δαπάνες έως 280 δισεκ. κορώνες (25,25 δισεκ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δύο φορές, από το 1,5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Χωρίς τη συμβολή του ταμείου το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Νορβηγίας θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 8% σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Financial Times.
Συνεπώς, η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει περίπου 37 δισ. δολάρια από το «καταφύγιο» ύψους 1 τρισ. δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πετρελαϊκά έσοδα ετών. Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό ταμείο αναγκάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του προϋπολογισμού της χώρας.
Όπως τόνισε πάντως σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής της Norges Bank, Όϊστεν Όλσεν, που εποπτεύει το επενδυτικό ταμείο, «είναι προφανές θετικό στοιχείο της νορβηγικής κοινωνίας ότι σε αντίθεση με πολλές χώρες, εμείς έχουμε αυτά τα περιθώρια ελιγμών».
Το κρατικό ταμείο, ιδρύθηκε το 1990 και έχει καταφέρει να διαθέτει το 1% των μετοχών παγκοσμίως αλλά και διάφορα ακίνητα και ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τη Νορβηγία μια εύρωστη οικονομικά χώρα, την ίδια στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους.