Η άρνηση κυρίως της Αθήνας να συναινέσει στην διαμόρφωση σκληρής στάσης έναντι του Μαδούρο, οδήγησε τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε., την Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. να κινηθούν μόνες τους θέτοντας τελεσίγραφο οκτώ ημερών προκειμένου να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές στην Βενεζουέλα, και εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα αναγνωρισθεί ντε φάκτο ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος της Βουλής.
Υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και της Ουάσιγκτον η Αθήνα τελικά αφού είχε μπλοκάρει την προηγουμένη διαμόρφωση της θέσης της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα προκειμένου να μην υπάρξει τελεσίγραφο στον Ν. Μαδούρο, συναίνεσε τελικά στην έκδοση ενός Ανακοινωθέντος το οποίο είναι πιο ήπιο, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μόνο περιφραστικά προειδοποιεί για το ενδεχόμενο από- αναγνώρισης του Μαδούρο ως προέδρου της χώρας.
Η θέση της Ε.Ε. όπως διαμορφώθηκε χθες εκτός των άλλων προειδοποιεί ότι η Ε.Ε. θα «αναλάβει περαιτέρω δράσεις» εάν δεν διεξαχθούν εκλογές εντός των «προσεχών ημερών» και επισημαίνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ε.Ε. μεταξύ των δράσεων αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της «αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας».
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και διπλωματικά παζάρια καθώς η προηγούμενη απόπειρα της κ. Μογκερίνι να εκδοθεί κοινή θέση είχε προσκρούσει στην ελληνική παρέμβαση στην διαδικασία της λεγόμενης «γραπτής διαδικασίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μογκερίνι είχε προτείνει συγκεκριμένο κείμενο απόφασης στο οποίο συμφώνησαν οι 26 και δυο χώρες τάχθηκαν εναντίον. Η Ισπανία που ζητούσε όχι μόνο καταδίκη του Μαδούρο αλλά και αναγνώριση του προέδρου της Βουλής ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας.
Και η άλλη αρνητική στάση εκφράσθηκε από την Ελλάδα που δεν επιθυμούσε να υπάρξει ρητή αναφορά σχετικά με την τύχη του Ν. Μαδούρο αλλά και σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, και επέμεινε σε γενική αναφορά σε «ενέργειες της Ε.Ε.» και στην δραστηριοποίηση Διεθνούς Ομάδας Επαφής» για την Βενεζουέλα.
Η κ. Μογκερίνι απέρριψε τις εντάσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ισπανίας και άφησε την πρόταση της στο τραπέζι ,ώστε με την πάγια κοινοτική τακτική της «γραπτής διαδικασίας» να εγκριθεί . Όμως η Αθήνα μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου στην Ε.Ε. ,έσπασε την σιωπηρή αυτή διαδικασία έγκρισης της κοινής θέσης.
Η παρέμβαση της Αθήνας είχε στόχο να μαλακώσει η απόφαση της Ε.Ε. για την Βενεζουέλα και να έχει πιο ήπιο περιεχόμενο σε σχέση με την τύχη του Μαδουρο και καταγράφηκε από τα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε και στο Twitter ο ανταποκριτής της WSJ Λ. Νόρμαν, η Αθήνα μπλόκαρε την σχεδιαζόμενη ανακοίνωση της Ε.Ε. με την οποία ουσιαστικά διατυπώνονταν η ευθεία απειλή για αναγνώριση του προέδρου της Βουλής ως προσωρινού Προέδρου της χώρας σε περίπτωση που δεν γίνουν άμεσα εκλογές και έτσι η ανακοίνωση είναι αρκετά πιο ήπια.
Άλλα ΜΜΕ όπως το γαλλικό Πρακτορείο είχαν μεταδώσει ότι εκτός της Ελλάδας και η Πορτογαλία αλλά και η Αυστρία τήρησαν ανάλογη στάση.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν απόφαση που θα καλούσε τον Ν. Μαδούρο να εξαγγείλει άμεσα ελεύθερες εκλογές με μερικές από τις χώρες να επιμένουν ότι εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα αυτό τότε η Ε.Ε. θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο. Η Γαλλία μάλιστα είχε υιοθετήσει από την αρχή σκληρή στάση απαιτώντας οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε μια εβδομάδα και να επιτηρηθούν από διεθνείς παρατηρητές.
Τη θέση για την απειλή αναγνώρισης του Γκουαϊδό αν δεν γίνουν άμεσα εκλογές είχαν υποστηρίξει μεταξύ άλλων και η Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Δανία και η Ισπανία.
Διαβάστε ακόμη:
Τελεσίγραφο Ε.Ε. σε Βενεζουέλα: Προκηρύξτε εκλογές «εντός των επόμενων ημερών»
Βενεζουέλα: Απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ε.Ε
Παρενέβη η Αθήνα υπέρ του Ν. Μαδούρο στις Βρυξέλλες
Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα