Συνθήκες που παραπέμπουν σε εποχές «ψυχρού πολέμου» διαμορφώνει ο Πούτιν αναγγέλλοντας την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, με ανάπτυξη νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων τύπου Sarmat και νέα πυρηνικά υποβρύχια, παραμονή της επετείου από την εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Κίνα επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεών της με τη Μόσχα.
Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Ρώσος πρόεδρος να ανακοινώσει το νέο πυρηνικό του δόγμα έρχεται ένα 24ωρο, αφότου αποχώρησε από τη συνθήκη New START, που θέτει περιορισμό στα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων και τη συνάντηση που είχε με κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας στο Κρεμλίνο.
«Όπως και πριν, θα δώσουμε αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας», διαμήνυσε σε ομιλία του ο Πούτιν - που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση - αναφερόμενος στους πυρηνικούς πυραύλους που βασίζονται σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε το μήνυμά του κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη γιορτή του «Υπερασπιστή της Πατρίδας», γνωστή στη Σοβιετική εποχή ως Ημέρα του Κόκκινου Στρατού, επικαλούμενος τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, δίδοντας με αυτόν τον τρόπο συμβολική αξία στις αναφορές τους για την αναγκαιότητα ενίσχυσης και εκσυχρονισμού των Ενόπλων Ρωσικών Δυνάμεων.
Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως «υπαρξιακό αγώνα» για τη Ρωσία ενάντια σε μία «αλαζονική» και «επιθετική Δύση», όπως είπε, ανέφερε ότι φέτος πρόκειται να αναπτύξει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat. Ο πύραυλος υγρού καυσίμου RS-28 Sarmat, γνωστός με το παρατσούκλι «Satan 2», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Πούτιν το 2018.
Ο πύραυλος μήκους 35 μέτρων έχει βεληνεκές 18.000 χλμ και μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον δέκα πολλαπλά οχήματα επανεισόδου, το καθένα με πυρηνική κεφαλή που μπορεί να έχει διαφορετική στόχευση. Μπορεί επίσης να παραδώσει υπερηχητικά οχήματα Avangard glide.
Επιπλέον, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία θα συνεχίσει τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal αέρος και θα ξεκινήσει μαζικές προμήθειες υπερηχητικών πυραύλων Zircon θαλάσσης.
«Με την ανάπτυξη του πυρηνικού υποβρυχίου Borei-A «Emperor Alexander III» στο ναυτικό, το μερίδιο σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα φτάσει το εκατό τοις εκατό», είπε ο Πούτιν. «Τα επόμενα χρόνια, τρία ακόμα καταδρομικά θα αναπληρώσουν τη μαχητική δύναμη του στόλου», πρόσθεσε.
Το υποβρύχιο «Emperor Alexander III» καθελκύστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το έβδομο υποβρύχιο κλάσης Borei-A με το καθένα να είναι σε θέση να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο Πούτιν επισήμανε ακόμα ότι η Ρωσία θα αναπτύξει όλα τα τμήματα των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, θα βελτιώσει την εκπαίδευση, θα προσθέσει προηγμένο εξοπλισμό, θα ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων και θα προωθήσει στρατιώτες που αναδείχθηκαν στη μάχη.
«Σύγχρονος, αποτελεσματικός στρατός και ναυτικό αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, εγγύηση για τη σταθερή ανάπτυξη και το μέλλον της», υπογράμμισε και διαμήνυσε πως «ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας».
Ο παράγοντας Κίνα
Η επίσημη επίσκεψη του υψηλόβαθμου διπλωμάτη της Κίνας στο Κρεμλίνο παραμονές της επετείου του πολέμου στην Ουκρανία, την Τρίτη, και η από κοινού δηλώσεις με Ρώσους αξιωματούχους, ήταν σαφές μήνυμα ότι η σινορωσική ενότητα παραμένει ακλόνητη.
Ο Σι έχει σταθεί στο πλευρό του Πούτιν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αντιστεκόμενος στις πιέσεις της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα. Επιπλέον, υπάρχουν εικασίες στο Πεκίνο για σχέδια σχετικά με επίσκεψη του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με άρθρο του Στίβεν Κόλινσον στο CNN, το Πεκίνο επιδιώκει να παίξει ένα «στρατηγικό παιχνίδι» με φόντο την ρωσο-ουκρανική σύρραξη, η οποία κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο από την έναρξή της.
«Η Κίνα έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της, τον Γουάνγκ Γι στη Μόσχα για συνομιλίες υψηλού επιπέδου, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μια σινοαμερικανική βεντέτα με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κόλινσον.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με δύο ταυτόχρονα επιδεινούμενες κρίσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, με τους πρώην αντιπάλους τους στον Ψυχρό Πόλεμο στο Κρεμλίνο και τον πολεμοχαρή νέο αντίπαλο της υπερδύναμης με επικεφαλής τον Σι Τζινπίνγκ. Και οι δύο αυτοί αντίπαλοι αμφισβητούν ανοιχτά το διεθνές Κράτος Δικαίου και απορρίπτουν τους κανόνες που έχουν στηρίξει το διεθνές σύστημα εδώ και δεκαετίες.
Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν για μια φιλία άνευ όρων πριν από τη ρωσική εισβολή πέρυσι, παίζοντας με τους μακροπρόθεσμους φόβους των ΗΠΑ για ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
Οποιαδήποτε προσπάθεια της Κίνας να προμηθεύσει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα άλλαζε τη στρατηγική ισορροπία στο πεδίο της μάχης - αλλά θα αποτελούσε ένα σοβαρό και εχθρικό νέο μέτωπο στην αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας.
Η Κίνα, η οποία έχει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, μπορεί να μην είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αποστολή όπλων στη Μόσχα. Αλλά το Πεκίνο μπορεί επίσης να έχει συμφέρον να παραταθεί ο πόλεμος, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ και των στρατιωτικών τους πόρων από τις αυξανόμενες προσπάθειες του Μπάιντεν να απαντήσει στην κυριαρχία της Κίνας στην Ασία.
Μια μακροχρόνια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαχωρισμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης - παίζοντας περαιτέρω στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Και θα μπορούσε να υποκινήσει περαιτέρω πολιτικές διαφωνίες στην Ουάσιγκτον, αποδυναμώνοντας την ικανότητα του Μπάιντεν να εκπληρώσει τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής στην παγκόσμια σκηνή.
Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Κίνα - η οποία βλέπει εδώ και καιρό τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το πρίσμα της αντιπαλότητάς της με τις ΗΠΑ - μπορεί να μην βιάζεται να δει τον πόλεμο στην Ουκρανία να τελειώνει.
Σημαντικοί εμπορικοί εταίροι
Παράλληλα, το κινεζο-ρωσικό εμπόριο έχει εκτοξευθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Ρωσία έχει πουλήσει σε ασιατικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου.
Οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τη Ρωσία έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 190 δισ. δολαρίων το 2022 - μια αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ρωσικές εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 13% σε 76 δισ. δολ. και οι εξαγωγές της προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 43% σε 114 δισ. δολ.
Σχεδόν τα μισά από τα ετήσια έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης προέρχονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ οι πωλήσεις της προς τις χώρες της ΕΕ έχουν μειωθεί κατακόρυφα το τελευταίο έτος, λόγω των κυρώσεων.
Η Ρωσία εξήγαγε το 2022 διπλάσια ποσότητα υγρού αερίου πετρελαίου (LPG) στην Κίνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρέδωσε επίσης 50% περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Power of Siberia και 10% περισσότερο αργό πετρέλαιο.
Η ομάδα G7 των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, προσπάθησε να επιβάλει παγκόσμιο ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αλλά η Κίνα αρνήθηκε να συμμορφωθεί και αγοράζει ρωσικό αργό σε τιμές αγοράς.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Πεκίνο σκέφτεται να προμηθεύσει και όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, ισχυρισμοί τους οποίους η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά.
Διαβάστε ακόμα:
ΝΑΤΟ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία