Του Γιάννη Μαντζίκου
Έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακάλεσε το άσυλο που του είχε παραχωρήσει, καλώντας τις βρετανικές αρχές να συλλάβουν τον ιδρυτή των Wikileaks και να τον απομακρύνουν από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.
O Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία της λατινοαμερικανικής χώρας στο Νάιτσμπριτζ, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, ύστερα από καταγγελίες δύο γυναικών, στην ουσία όμως ο πραγματικός του φόβος ήταν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει την Αμερικανική δικαιοσύνη. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μεγάλες ποινές κάθειρξης για τη δημοσιοποίηση το 2010 διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Άμεση σχεδόν ήταν η αντίδραση της Ρωσίας η οποία έσπευσε μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να επικρίνει την σύλληψη του Ασάνζ, λέγοντας «Το χέρι της δημοκρατίας πιέζει τον λαιμό της ελευθερίας».
Για την σχέση άλλωστε Ασάνζ-Κρεμλίνου έχουν γραφτεί πολλά, όμως η σύλληψη του και η έκδοση του στις ΗΠΑ, μπορεί να κάνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν να «χάνει τον ύπνο του». Τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλωστε, η βρετανική εφημερίδα Guardian έφερνε στη δημοσιότητα μυστικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο Ρώσοι διπλωμάτες σκόπευαν να βοηθήσουν τον Ασάνζ να δραπετεύσει από τη Βρετανία. Ο ιδανικός προορισμός, φερόταν σύμφωνα με την εφημερίδα η Ρωσία όπου ο ιδρυτής του Wikileaks δεν θα κινδύνευε με έκδοση στις ΗΠΑ. Η φερόμενη επιχείρηση φυγάδευσης είχε προγραμματιστεί για την Παραμονή Χριστουγέννων του 2017 και συνδεόταν με μία αποτυχημένη απόπειρα του Ισημερινού να δώσει στον Ασάνζ επίσημο διπλωματικό στάτους, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι ήταν πολύ μεγάλο και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρομπέρτ Μιούλερ, για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας δεν κατέληξε σε κάτι το μεμπτό για τον Αμερικανό πρόεδρο, η εμπλοκή των Wikileaks που δημοσίευσαν «περισσότερα από 50.000 έγγραφα», τα οποία αποδεδειγμένα έκλεψαν Ρώσοι κατάσκοποι, φωτίζει όπως αναφέρουν οι New York Times μόνο μια πλευρά των σχέσεων Ασάνζ-Ρωσίας.
Το 2017 λίγο πριν τις γαλλικές εκλογές τα Wikileaks ανακοίνωναν την ανάρτηση 21.075 υποκλαπέντα e-mail της προεκλογικής καμπάνιας του νυν προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Την ίδια περίοδο, ο Ντμίτρι Κισελιόφ, ο παρουσιαστής της γνωστότερης πολιτικής εκπομπής της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης Εβδομαδιαία Νέα επικεντρωνόταν σε ένα δήθεν σκάνδαλο που ήταν αναμεμιγμένος ο Μακρόν, ενώ το Sputnik είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μακρόν μπορεί να είναι πράκτορας των Αμερικάνων που κάνει λόμπιγκ για τα τραπεζικά συμφέροντα”.
Ένα άλλο θέμα της φερόμενης πάντα εμπλοκής του Ασανζ και των ρωσικών αρχών αναδείχθηκε από Ισπανικά Μέσα όπως η εφημερίδα El Pais και η El Confidential. O Ασάνζ ενεπλάκη ενεργά με αναρτήσεις στο twitter στον στον σκοπό της καταλανικής ανεξαρτησίας, τον οποίο αρκετοί Ισπανοί πολιτικοί απέδωσαν στην προσπάθεια των ρωσικών συμφερόντων να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν γιατί η εικόνα του γενειοφόρου Τζούλιαν Ασάνζ σε έξαλλη κατάσταση, να φωνάζει και να πασχίζει να απωθήσει τους άντρες της Σκότλαντ Γιαρντ, από τους οποίους ήταν περικυκλωμένος μπορεί να είναι πρόδρομος πολλών αποκαλύψεων.