Η Τουρκία ως μεσολαβητής και τα εύσημα Πούτιν
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Κρίση

Η Τουρκία ως μεσολαβητής και τα εύσημα Πούτιν

Ο ρόλος που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία ως μεσολαβήτρια μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τίθεται υπό αίρεση, ύστερα από την κρίση που προέκυψε με την αποχώρηση των Ρώσων από τη συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών. Καθώς δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες, από τα εύσημα που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογαν από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει τώρα να υπερασπιστεί τον σύμμαχό του.

Ο μάλλον απροκάλυπτος εκβιασμός που επιχειρεί το ρωσικό καθεστώς, με αφορμή τις ζημιές σε ορισμένα πλοία του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει φέρει την Άγκυρα σε δύσκολη θέση. Από τη στιγμή που η σχέση μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ενισχυμένη με τον Ρώσο πρόεδρο να εξαίρει τον ομόλογο του για το πόσο ισχυρός είναι ο Τούρκος ηγέτης, ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να τον εκθέσει, όσο κι αν η Μόσχα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως εργαλείο.

Ο Πούτιν είχε επιλέξει να δώσει στον Ερντογάν τη δόξα της συμφωνίας των σιτηρών, μέσω της οποίας κατέστη εφικτή η απεμπλοκή και εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που είχαν συσσωρευτεί στην Ουκρανία. Πλέον ωστόσο ο ρόλος που διαθέτει η Τουρκία αποδεικνύει πως οι αιτιάσεις της Ρωσίας περί μη συνέχισης της εξαγωγής σιτηρών είναι αστήρικτες. Μέσω του κοινού κέντρου συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, που έχει επιφορτισθεί με τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, Όπως προβλέπουν οι συμφωνίες του Ιουλίου, μπορούν να καταγράφονται και να παρακολουθούνται τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές μέσω διαδικτύου και δορυφόρου, το οποίο αποδεικνύει πως η συνέχιση των εξαγωγών δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Ρωσία. Τα hunger games του Κρεμλίνου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, ο Ερντογάν χρειάζεται να μην διαψεύδει το πρόσχημα της Μόσχας για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία και ταυτόχρονα να μην αποξενώσει το Κίεβο για να διατηρήσει την ευαίσθητη ισορροπία. Η Ουκρανία κοιτάζει κάθε κίνηση της Τουρκίας, από τη στιγμή που διατηρεί μία στάση ουδετερότητας μετά τη ρωσική εισβολή, που προφανώς ευνοεί τη Μόσχα.

Τώρα, ωστόσο η Άγκυρα θέλει να ξαναχρησιμοποιήσει την κρίση στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα για να δείξει πως εξακολουθεί να διαθέτει επιρροή σε ένα κομβικό ζήτημα επιβίωσης για τον επισιτισμό σε πολλά κράτη. Γι’ αυτό άλλωστε η Άγκυρα ανακοίνωσε πως οι επιθεωρήσεις πλοίων που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά θα συνεχιστούν και αύριο στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ρωσικές ανακοινώσεις.