Προστριβές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία έχει προξενήσει η επιμονή της Άγκυρας να ιδρύσει τουρκική βάση («εγκαταστάσεις παρατήρησης») στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τουρκικές πηγές.
Η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, εγκαθιδρύοντας μια ακόμα στρατιωτική βάση σε ξένο έδαφος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές από την Άγκυρα.
Βασική εγγυήτρια της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η Ρωσία, που έχει αποστείλει στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες. Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία μεταξύ των τριών πρώην σοβιετικών κρατών, αλλά της επετράπη να στείλει μια ομάδα παρατηρητών σε ένα ρωσικό κέντρο παρατήρησης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία στοχεύει έτσι πέρα από τη συμμετοχή της στο ρωσοτουρκικό κέντρο επιτήρησης της εκεχειρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από τη συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου.
Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν σχετικά με τις παραμέτρους του μηχανισμού παρακολούθησης, αλλά η Τουρκία, ένθερμος σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, θέλει επίσης το δικό της ανεξάρτητο παρατηρητήριο, για να ενισχύσει την επιρροή της σε μια περιοχή που θεωρεί κλειδί για την ασφάλειά της.
«Οι μεγαλύτερες διαφωνίες αυτή τη στιγμή αφορούν τη βάση παρατήρησης που θα εγκαταστήσει η Τουρκία στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», είπε η τουρκική πηγή. «Η Ρωσία θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσει η Τουρκία βάση παρατήρησης στην περιοχή ανεξάρτητα από το κοινό κέντρο. Αλλά για την Τουρκία είναι απαραίτητο», προσέθεσε. Κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Μόσχα, η Ρωσία και η Τουρκία επιχειρούν να καθορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας του κοινού κέντρου, ενώ οι τουρκικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει την αποστολή στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να καθορίσει τον αριθμό και τις λεπτομέρειες της αποστολής τους.
Εδώ και πολύ καιρό άλλωστε υπάρχει η υποψία ότι λειτουργεί ήδη τουρκική βάση στην επαρχία Ναχτσιβαν, κάτι το οποίο διαψεύδεται τόσο από την Τουρκία, όσο και από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ωστόσο, ανέφερε στο NTV ότι η σύνδεση του Ναχιτσεβάν με την ενδοχώρα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν «εξίσου πολύτιμη με την απελευθέρωση του Καραμπάχ». Μέσα από τη σύνδεση αυτή, η Τουρκία αποκτά απευθείας χερσαία πρόσβαση στην Κασπία θάλασσα χωρίς να παρεμβάλλεται η Αρμενία.
Πάντως, τα περιθώρια της Τουρκίας να πιέσει για βάση στο Αζερμπαϊτζάν περιορίζονται από την ανάγκη καλών σχέσεων με τη Ρωσία σε μια εποχή έντονων αναταράξεων στις ευρωτουρκικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις.
AP PHOTO