Ο αριθμός των κενών, εγκαταλελειμμένων κατοικιών στην Ιαπωνία έχει ανέλθει εννέα εκατομμύρια - περισσότερα από όσα αντιστοιχούν σε κάθε άτομο στη Νέα Υόρκη - καθώς η χώρα της ανατολικής Ασίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη γήρανση και μείωση του πληθυσμού της.
Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι γνωστά στην Ιαπωνία ως «akiya» - όρος που συνήθως αναφέρεται σε εγκαταλελειμμένα σπίτια κρυμμένα σε αγροτικές περιοχές, αναφέρει το CNN.
Ωστόσο, τα περισσότερα akiya παρατηρούνται στις μεγάλες πόλεις, όπως το Τόκιο και το Κιότο, και αυτό αποτελεί πρόβλημα για μια κυβέρνηση που ήδη εργάζεται να καταπολεμήσει τη γήρανση του πληθυσμού που συνοδεύεται από μια ανησυχητική μείωση του γεννήσεων κάθε χρόνο.
«Αυτό είναι ένα "σύμπτωμα" της μείωσης του πληθυσμού της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τζέφρι Χολ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Kanda στην Τσίμπα. «Δεν είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα που αφορά την κατασκευή πολλών σπιτιών» αλλά «ένα πρόβλημα που αφορά την έλλειψη αρκετών ανθρώπων», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, το 14% όλων των κατοικιών στην Ιαπωνία είναι κενές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δευτερεύουσες κατοικίες και τα σπίτια που μένουν κενά για άλλους λόγους, όπως η μετακίνηση στο εξωτερικό.
Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός των akiya παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα για την κυβέρνηση και τις κοινότητες, δήλωσαν οι ειδικοί στο CNN, καθώς υπονομεύουν πολλές φορές τις προσπάθειες αναζωογόνησης των παρακμάζουσων πόλεων αλλά εγκυμονούν και κινδύνους για τους κάτοικους λόγω της έλλειψης συντήρησης, ειδικότερα σε μια σεισμογενή χώρα.
Πάρα πολλά σπίτια
Τα Akiya συχνά περνούν από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, με τη δημογραφική κρίση που χτυπάει την Ιαπωνία, για πολλά από αυτά δεν υπάρχουν κληρονόμοι ή κληρονομούνται από νεότερες γενιές που έχουν μετακομίσει στις πόλεις.
Αυτό δυσκολεύει την κυβέρνηση να αναζωογονήσει τις αγροτικές κοινότητες, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες να προσελκύσει νεότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής ή επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.
Παράλληλα, υπό το υπάρχον φορολογικό καθεστώς στην Ιαπωνία, είναι συχνά φθηνότερο για τους ιδιοκτήτες να κρατήσουν την κατοικία τους από το να την κατεδαφίσουν για να την ανακατασκευάσουν. Επίσης, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν, μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν αγοραστές.
«Πολλά από αυτά τα σπίτια είναι αποκομμένα χωρίς πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και σε μίνι-μάρκετ», αναφέρει ο Τζέφρι Χολ.
Πολύ λίγοι άνθρωποι
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια - στην τελευταία καταμέτρηση του 2022, ο πληθυσμός είχε συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 800.000 άτομα από το προηγούμενο έτος, στα 125,4 εκατομμύρια.
Το 2023, ο αριθμός των νέων γεννήσεων μειώθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά, φθάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ιαπωνία κυμαίνεται εδώ και χρόνια γύρω στο 1,3, κάτω από το 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού, και μόλις την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών μειώθηκε για 43η συνεχή χρονιά σε χαμηλό ρεκόρ, στα περίπου 14 εκατομμύρια.
Παράλληλα, τα κενά σπίτια έχουν προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν, για παράδειγμα, μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών που έπληξε τη χερσόνησο Νότο τον Ιανουάριο.
Τα σπίτια στην Ιαπωνία δεν εκτιμώνται για τη μακροβιότητά τους, και σε αντίθεση με τη Δύση, οι άνθρωποι συνήθως δεν βλέπουν την αξία του να ζουν σε ιστορικά κτίρια. «Στην Ιαπωνία, όσο πιο καινούργιο είναι το σπίτι, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή στην οποία πωλείται», δήλωσε ένας ειδικός στο CNN.