Τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, τους λόγους κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς επίσης και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες αναλύει σε συνέντευξη στο Liberal ο Paolo Grignani, Senior Economist της Oxford Economics. Τέλος, αναφέρεται στον εθνικό στόχο για την επιστροφή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα προ μνημονίων επίπεδα.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα με την είσοδο της Unicredit και το placement της Εθνικής Τράπεζας;
Η πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, την οποία θα ακολουθήσουν περαιτέρω πωλήσεις στα επόμενα τρίμηνα, και η είσοδος της Unicredit στον ελληνικό τραπεζικό τομέα είναι ευπρόσδεκτα σημάδια. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει ανακάμψει από την κρίση, είναι πλέον πολύ πιο σταθερός και πιθανόν να είναι κερδοφόρος, αν και ορισμένα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται.
Για παράδειγμα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει παραμείνει στάσιμο τα τελευταία τρίμηνα και παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, η ελληνική αγορά φαίνεται σίγουρα πολλά υποσχόμενη για τους ξένους επενδυτές, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ζήτησης παραμένει αναξιοποίητο. Βλέπουμε την οικονομία να αναπτύσσεται πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και τι μεταρρυθμίσεις προτείνετε;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι το δημογραφικό. Ο αριθμός των νέων Ελλήνων που εγκαταλείπουν τη χώρα για να βρουν εργασία στο εξωτερικό παραμένει υψηλός. Αυτήν τη στιγμή, το 5,5% των Ελλήνων πολιτών ηλικίας 20-64 ετών ζει σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, το οποίο είναι αυξημένο από 3,8% το 2011. Ο πληθυσμός γερνάει και συρρικνώνεται πολύ γρήγορα, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις οικονομικές μεταβλητές και θα μπορούσε να απειλήσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους Έλληνες να παραμείνουν στη χώρα. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.
Η Fitch έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, όπως και άλλοι οίκοι αξιολόγησης. Πού οφείλονται οι αναβαθμίσεις;
Τα ελληνικά δημόσια οικονομικά βρίσκονται τώρα σε πολύ πιο υγιή θέση απ' ό,τι πριν από μια δεκαετία και η κυβέρνηση έχει επιδείξει καλό ιστορικό στη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, καθησυχάζοντας τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης. Αναμένουμε περαιτέρω αναβαθμίσεις αξιολόγησης τα επόμενα χρόνια.
Μετά την επενδυτική βαθμίδα, ποιοι οι στόχοι για την ελληνική οικονομία;
Ο επόμενος στόχος θα μπορούσε να είναι η αποκατάσταση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα προ του 2010 επίπεδα. Προς το παρόν αναμένουμε ότι αυτό θα συμβεί το 2030, αλλά εάν η οικονομία συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει αυτόν το στόχο μέχρι το τέλος της θητείας της.