Το Ιλινόις έγινε η πρώτη πολιτεία που θέσπισε νόμο κατά της απαγόρευσης βιβλίων στις δημόσιες βιβλιοθήκες, μια πρακτική που έχει αυξηθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι συντηρητικοί επιδιώκουν να καταστείλουν ορισμένα βιβλία που ασχολούνται με τη φυλή, την ιστορία και θέματα LGBTQ, αναφέρει το Reuters
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, ένας Δημοκρατικός, υπέγραψε το ιστορικό μέτρο σε νόμο τη Δευτέρα σε μια βιβλιοθήκη του Σικάγο. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη.
«Εδώ στο Ιλινόις, δεν κρυβόμαστε από την αλήθεια, την αγκαλιάζουμε», δήλωσε ο Πρίτσκερ. «Οι νέοι δεν πρέπει να εμποδίζονται να μάθουν για την πραγματικότητα του κόσμου μας- θέλω να γίνουν κριτικά σκεπτόμενοι, εκτεθειμένοι σε ιδέες με τις οποίες διαφωνούν, περήφανοι για όσα έχει ξεπεράσει το έθνος μας».
Βάσει του νέου νόμου, οι δημόσιες βιβλιοθήκες του Ιλινόις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρατικές επιχορηγήσεις μόνο εάν υιοθετήσουν τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών, το οποίο ορίζει ότι «το υλικό δεν πρέπει να απαγορεύεται ή να αφαιρείται λόγω κομματικής ή δογματικής αποδοκιμασίας».
Κατά το σχολικό έτος 2021-2022, η πίεση για την απαγόρευση βιβλίων είχε επιταχυνθεί, καθώς θέματα όπως τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και η κριτική θεωρία της φυλής, η οποία υπογραμμίζει πώς ο ρατσισμός είναι συστημικό μέρος της νομικής ιστορίας των ΗΠΑ, έχουν γίνει πολιτικά και κοινωνικά σημεία ανάφλεξης, ιδίως σε συντηρητικές πολιτείες με ρεπουμπλικανική κυριαρχία, όπως η Φλόριντα και το Τέξας.
Οι συντηρητικοί έχουν καλέσει τα δημόσια σχολεία και τις βιβλιοθήκες να αφαιρέσουν περισσότερους από 1.600 τίτλους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο από την PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης που λέει ότι αποστολή της είναι η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.
Μόνο στο Ιλινόις έγιναν 67 απόπειρες απαγόρευσης βιβλίων το 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA) με έδρα το Σικάγο, η οποία παρακολουθεί τις απόπειρες λογοκρισίας σε εθνικό επίπεδο. Λέει ότι η πλειονότητα των βιβλίων που στοχοποιήθηκαν ήταν γραμμένα για ή από LGTBQ άτομα.
Η Γιούτα, το Μιζούρι και πολλές άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους που επιτρέπουν στις σχολικές διοικήσεις να περιορίζουν τα βιβλία που θεωρούν ακατάλληλα για τους νεαρούς αναγνώστες, σύμφωνα με την PEN America.
«Τα βιβλία στις βιβλιοθήκες μας πρέπει να επιλέγονται από τους βιβλιοθηκονόμους, όχι από εξτρεμιστές πολιτικούς. Άλλες πολιτείες μπορεί να επιλέγουν να αγκαλιάζουν τις προκαταλήψεις και τις διχαστικές ιδεολογίες, αλλά η πολιτεία μας βαδίζει προς μια καλύτερη κατεύθυνση», δήλωσε η Δημοκρατική πολιτειακή εκπρόσωπος Αν Στάβα-Μάρεϊ.
Ένα από τα πιο συχνά απαγορευμένα βιβλία ήταν το «Gender Queer: A Memoir» της Μάια Κομπέιμπ, ενώ η αείμνηστη νομπελίστρια Τόνι Μόρρισον, τα έργα της οποίας ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με την αφροαμερικανική ιστορία, ήταν από τους πιο συχνά απαγορευμένους συγγραφείς.
Μόλις αυτή την άνοιξη, ένα σχολείο στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ αφαίρεσε από τη βιβλιοθήκη του που χρησιμοποιούν οι μαθητές του δημοτικού ένα βιβλίο που περιείχε το ποίημα που απήγγειλε η νεαρή μαύρη ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν κατά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το ποίημα «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», προσφέρει ένα ελπιδοφόρο όραμα για μια βαθιά διχασμένη χώρα.