Η Ινδία επεξεργάζεται μέτρα για να διασφαλίσει ότι «ούτε μια σταγόνα» νερού δεν θα φτάσει στο Πακιστάν, δήλωσε την Παρασκευή (25/04) ο υπουργός Υδάτινων Πόρων της Ινδίας, Σ.Ρ. Πατίλ, εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο στο παρελθόν.
«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε σταγόνα από το νερό του Ινδού ποταμού δεν θα φτάσει στο Πακιστάν», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο X.
Μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, που κόστισε τη ζωή σε 26 πολίτες, το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει και υποθάλπει ισλαμιστές αντάρτες, με το Πακιστάν να απορρίπτει τις «παράλογες» κατηγορίες και να ζητεί αποδείξεις.
Οι δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947, έχουν αρχίσει να υιοθετούν σειρά τιμωρητικών μέτρων η μία εναντίον της άλλης.
Την Τετάρτη (23/4) η Ινδία άνοιξε τον χορό των κυρώσεων ανακοινώνοντας σειρά διπλωματικών μέτρων εις βάρος του Πακιστάν, που έχουν κυρίως συμβολική σημασία.
Μεταξύ αυτών είναι η αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ που αφορά τους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και την ανάκληση διπλωματών.
Κλείσιμο συνόρων και απαγόρευση πτήσεων μετά την επίθεση στο Κασμίρ
Οι αρχές της Ινδίας θα κυνηγήσουν «ως την άκρη της γης» τους δράστες της αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε στο Κασμίρ. Αυτό δεσμεύθηκε την Πέμπτη (24/04) ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το κρατίδιο Μπιχάρ, απειλώντας επίσης τους δράστες της επίθεσης με βαρύτατα αντίποινα. Την ίδια στιγμή, η Ινδία κλείνει τα σύνορά της με το Πακιστάν και την τελαυταία να κλείνει τον εναέριο χώρο του για τις ινδικές αεροπορικές εταιρείες.
«Το λέω σε όλο τον κόσμο: η Ινδία θα κυνηγήσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες και αυτούς που τους στηρίζουν. Θα τους κυνηγήσουμε ως την άκρη της γης», είπε ο κ. Μόντι και συμπλήρωσε: «Δηλώνω κατηγορηματικά: όσοι εξαπέλυσαν αυτή την επίθεση και όσοι τη σχεδίασαν θα πληρώσουν ένα τίμημα που ούτε μπορούν να φανταστούν».
Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους υπόπτους είναι Πακιστανοί, μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ - ε - Τάιμπα με έδρα το Πακιστάν. Η οργάνωση αυτή φέρεται να ευθύνεται για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν στη Μουμπάι (Βομβάη) τον Νοέμβριο του 2008 και προκάλεσαν τον θάνατο 166 ανθρώπων.
«Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε στάχτη τη μικρή περιοχή που εξακολουθούν να ελέγχουν αυτοί οι τρομοκράτες», πρόσθεσε. «Η δύναμη της θέλησης των 1,4 δισ. Ινδών που είμαστε, θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά αυτών των τρομοκρατών. Η τρομοκρατία δεν θα μείνει ατιμώρητη», κατέληξε ο Μόντι κάνοντας τη δήλωση αυτή στα αγγλικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία έχει κατηγορήσει για την επίθεση αυτή – την πιο φονική εναντίον πολιτών από το 2000 σε αυτή την ινδική περιοχή όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι – ισλαμιστές που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.
Κλείσιμο συνόρων
Η αιματηρή επίθεση κατά αμάχων είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της κύριας συνοριακής διέλευσης με το Πακιστάν. Τα σύνορα Attari-Wagah μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών «θα κλείσουν αμέσως», ανακοίνωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Vikram Misri, σημειώνοντας ότι τα άτομα με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν στην Ινδία μέχρι την 1η Μαΐου.
Διπλωματικά αντίποινα
Μεταξύ των αντιποίνων που έχουν κυρίως συμβολική σημασία, είναι η αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ που αφορά στους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και την ανάκληση διπλωματών.
Το Πακιστάν αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση και συγκάλεσε την Πέμπτη (24/04) την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας για να αποφασίσει για τη λήψη αντίμετρων, ανακοίνωσε η πακιστανική κυβέρνηση.
Η επιτροπή αυτή, στην οποία συμμετέχουν οι πλέον υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν, συγκαλείται συνήθως σε περιπτώσεις εξαιρετικών έκτακτων καταστάσεων.
Πολλοί ειδικοί αναμένουν τη στρατιωτική απάντηση του Νέου Δελχί, όπως συνέβη το 2019 έπειτα από μια φονική επίθεση εναντίον οχηματοπομπής Ινδών στρατιωτικών. «Η επίθεση αυτή θα επαναφέρει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στις πιο σκοτεινές τους στιγμές», σχολίασε ο αναλυτής Πραβίν Ντόνθι του International Crisis Group (ICG).
Υπενθυμίζεται ότι το Κασμίρ χωρίστηκε το 1947 μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Έκτοτε, οι δύο χώρες εξακολουθούν να διεκδικούν την κυριαρχία του συνόλου της περιοχής. Από το 1989 οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και του ινδικού στρατού έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή.
Το Πακιστάν κλείνει τον εναέριο χώρο του στην Ινδία
Το Πακιστάν έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις ινδικές αεροπορικές εταιρείες και απέρριψε την αναστολή από το Νέο Δελχί της συνθήκης για την κατανομή των υδάτων την Πέμπτη (24/04) σε αντίποινα για την αντίδραση της γειτονικής Ινδίας σε μια πολύνεκρη επίθεση μαχητών στο υπό ινδική κυριαρχία τμήμα του Κασμίρ.
Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν ακολούθησε συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, μία ημέρα αφότου η Ινδία δήλωσε ότι υπήρχαν διασυνοριακά στοιχεία στην επίθεση της Τρίτης, κατά την οποία 26 άνδρες σκοτώθηκαν από μαχητές σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Η ινδική αστυνομία δημοσίευσε ανακοινώσεις που κατονομάζουν τρεις υπόπτους μαχητές και λένε ότι δύο ήταν Πακιστανοί, αλλά το Νέο Δελχί δεν έχει προσφέρει καμία απόδειξη για τις συνδέσεις ή δεν έχει μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, την Τετάρτη υποβάθμισε τις σχέσεις με το Πακιστάν, αναστέλλοντας μια συνθήκη έξι δεκαετιών για τα ύδατα του ποταμού Ινδού και κλείνοντας το μοναδικό χερσαίο πέρασμα μεταξύ των γειτόνων.
Όπως και η Ινδία, το Πακιστάν διεκδικεί τόσο το υπό ινδική όσο και το υπό πακιστανική κυριαρχία τμήμα του Κασμίρ.
«Οποιαδήποτε απειλή κατά της κυριαρχίας του Πακιστάν και της ασφάλειας του λαού του θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικά αμοιβαία μέτρα σε όλους τους τομείς», ανέφερε η πακιστανική ανακοίνωση.
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει ή να εκτραπεί νερό που ανήκει στο Πακιστάν θα θεωρηθεί πράξη πολέμου.