Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Τζακάρτα σήμερα, έπειτα από μια δεύτερη νύκτα ταραχών στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν την επανεκλογή του προέδρου Τζόκο Ουιντόντο.
58.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Τζακάρτα, έναντι 30.000 που ήταν προηγουμένως, καθώς οι διαδηλωτές επιτέθηκαν ξανά στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας με πέτρες και πυροτεχνήματα.
«Έχουμε συλλάβει περισσότερους από 300 υπόπτους. Τους ανακρίνουμε και έχουμε αποδείξεις» για την ύπαρξη ενός οργανωμένου κινήματος, δήλωσε ο Ντέντι Πρασέτιο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας της Ινδονησίας, διευκρινίζοντας ότι κατασχέθηκαν «χρήματα, δρεπάνια, μαχαίρια και πυροτεχνήματα».
Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της ινδονησιακής πρωτεύουσας κατά το πρώτο βράδυ των ταραχών, τη νύκτα της Τρίτης προς Τέταρτη, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.
Τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας, ανάμεσά τους ένας 17χρονος μαθητής λυκείου και ένας άνδρας 19 ετών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνθήκες του θανάτου τους δεν είναι γνωστές, όμως η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έκανε χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση νωρίς την Τρίτη το πρωί των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία ο απερχόμενος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο κέρδισε με 55,5% των ψήφων τον αντίπαλό του πρώην στρατηγό Πραμπόβο Σουμπιάντο, ο οποίος συγκέντρωσε το 44,5%.
Ο Σουμπιάντο αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές της 17ης Απριλίου, κάνοντας λόγο για «μαζική νοθεία», και αναμένεται να καταθέσει σήμερα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.
Το κέντρο της πρωτεύουσας ήταν ήρεμο σήμερα το πρωί, όμως πολλά γραφεία, εμπορικά κέντρα και σχολεία παραμένουν κλειστά. Πολλές πρεσβείες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να μην πηγαίνουν στο κέντρο της Τζακάρτα όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν προς τα γραφεία της Γενική Εκλογικής Επιτροπής (KPU) και την υπηρεσία ελέγχου των εκλογών.
Τα γραφεία των υπηρεσιών αυτών έγιναν στόχος των διαδηλωτών και πλέον προστατεύονται με συρματοπλέγματα και εκατοντάδες στρατιωτικούς και αστυνόμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ