Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας περίπου 24.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, την ώρα που οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος αποδίδουν τις καταστροφές αυτές στην αποψίλωση των δασών.
Καταρρακτώδεις βροχές πέφτουν από τις 31 Δεκεμβρίου στο νησί Σουμάτρα, με αποτέλεσμα να έχουν υπερχειλίσει ποτάμια και χείμαροι και το νερό σε κατοικημένες περιοχές να φτάνει έως και τα τρία μέτρα ύψος, όπως ανακοίνωσε η τοπική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.
“Γίνονται πλημμύρες τουλάχιστον 5 με 8 φορές κάθε χρόνο στο Πιράκ Τιμούρ”, δήλωσε ο Μουζακίρ, ένας 33χρονος κάτοικος της πόλης αυτής στην επαρχία Άτσεχ. “Όμως οι σημερινές είναι από τις χειρότερες”, πρόσθεσε.
“Το νερό εξακολουθεί να ανεβαίνει στο σπίτι μου, μου φτάνει μέχρι το στήθος” και “τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει”, σημείωσε ο Σιαριφουντίν, κάτοικος της πόλης Λοκ Σουκόν της ίδιας επαρχίας.
Οι αρχές της επαρχίας Άτσεχ έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν δημόσια κτίρια, υποδομές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Στην αγροτική επαρχία Τζάμπι, στην κεντρική Σουμάτρα, 24.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Wahli, οι πλημμύρες αυτές συνδέονται άμεσα με την αποψίλωση των δασών που γίνεται προκειμένου να επεκταθούν οι φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου.
Ο Ζουλκίφλι, επικεφαλής του χωριού Μεουνασάκ Τζοκ στο Άτσεχ, φαίνεται να συμφωνεί. “Καθώς τα δάση περιορίζονται σε ολοένα και μεγαλύτερο υψόμετρο, επιδεινώνονται τα προβλήματα για τις περιοχές που βρίσκονται πιο χαμηλά” όταν σημειώνονται πλημμύρες, εξήγησε, καταγγέλλοντας και την παράνομη αποψίλωση των δασών.
Η γειτονική Μαλαισία δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις έντονες βροχοπτώσεις που την έπληξαν τον προηγούμενο μήνα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 50 άνθρωποι. Περίπου 13.000 άνθρωποι παραμένουν σε καταφύγια αφού συνολικά 70.000 χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε πολλές περιοχές της Μαλαισίας.
Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες είναι συχνά φαινόμενα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία στη διάρκεια της εποχής των βροχών. Οι καταστροφές αυτές συχνά επιδεινώνονται από την αποψίλωση των δασών, καταγγέλλουν οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος.