Ηνωμένα Έθνη: Κατηγορούν τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ ότι «συγκεντρώνει» στρατό στον βορρά

Ηνωμένα Έθνη: Κατηγορούν τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ ότι «συγκεντρώνει» στρατό στον βορρά

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, ο Τομ Άντριους κατηγόρησε χθες τη στρατιωτική χούντα της χώρας ότι «συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικές δυνάμεις και βαρύ οπλισμό» στο βόρειο τμήμα της χώρας εκφράζοντας φόβους για «ωμότητες».

«Πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, όπως και οι άνθρωποι σε αυτό το τμήμα της Μιανμάρ, για ακόμη πιο μαζικές θηριωδίες», ανέφερε ο Άντριους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Αυτές οι τακτικές είναι μια ζοφερή ανάμνηση των τακτικών που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις πριν τις γενοκτονικές επιθέσεις τους εναντίον των Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν το 2016 και το 2017», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει λάβει πληροφορίες πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων κινούνται προς απομακρυσμένες περιοχές του βόρειου και βορειοδυτικού τμήματος της χώρας.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Άντριους παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσής του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ.

Όπως υπογραμμίζεται, η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ συνεχίζει να διαπράττει μετά το πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου «πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

«Στέκομαι σήμερα ενώπιον αυτού του αξιότιμου οργάνου για να σας μεταφέρω ένα απλό αίτημα του λαού της Μιανμάρ: να ανησυχείτε για τη συνεχιζόμενη καταστροφή και να μετατρέψετε αυτήν την ανησυχία σε σημαντικές πράξεις», υπογράμμισε απευθύνοντας έκκληση ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός, που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου κατά της πολιτικής κυβέρνησης της πρώην ηγέτιδας της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανακοίνωσε με την ευκαιρία της βουδιστικής γιορτής Θαντιγκγιούτ, την απελευθέρωση 5.636 κρατουμένων που συνελήφθησαν επειδή διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, που έλαβαν χάρη, βρήκαν τις οικογένειές τους χαρούμενες μπροστά από τις φυλακές, με ορισμένους από αυτούς να υπόσχονται ότι θα επανέλθουν στη μάχη ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εντούτοις, χθες Παρασκευή, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, περισσότεροι από 100 αντίπαλοι του καθεστώτος συνελήφθησαν ξανά.