ΗΠΑ: Αυστηροποιείται ο έλεγχος των «ανθρωπιστικών εξαγωγών» προς το Ιράν

ΗΠΑ: Αυστηροποιείται ο έλεγχος των «ανθρωπιστικών εξαγωγών» προς το Ιράν

 

ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για τις «ανθρωπιστικές» εξαγωγές στο Ιράν, επισήμως για να διευκολύνουν την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα αυτή, στην οποία έχουν επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, ωστόσο διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν πως παρατηρητές, το μέτρο αυτό θα έχει στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα για όσους θέλουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη.

Παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εξαγωγή στην Τεχεράνη τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων που θεωρούνται ανθρωπιστικής φύσης επιτρέπονται. Ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, ο οποίος «θα επιτρέψει στις ξένες κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν νόμιμες ανθρωπιστικού περιεχομένου συναλλαγές στο όνομα του ιρανικού λαού, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο τα χρήματα να φτάσουν σε λάθος χέρια», επεσήμανε ο Μπράιαν Χουκ απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν.

Προκειμένου να λάβουν την άδεια των ΗΠΑ και να έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε μήνα «μεγάλο όγκο και άνευ προηγουμένου» πληροφορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα τιμολόγια των συναλλαγών, τα ονόματα των προσώπων και των εταιρειών για τους οποίους προορίζονταν τα εξαχθέντα προϊόντα και η διευκρίνιση αν αυτοί περιλαμβάνονταν σε κάποιο μαύρο κατάλογο των ΗΠΑ, της ΕΕ ή του ΟΗΕ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει στις ξένες κυβερνήσεις και τράπεζες να περιορίσουν τους κινδύνους όντας διαφανείς με την Ουάσινγκτον για τις συναλλαγές τους και αποδεικνύοντας ότι σέβονται τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Μπράιαν Ο'Τουλ, πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα στο υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο έχει στόχο οι ΗΠΑ να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις συναλλασσόμενες με το Ιράν οντότητες και όχι να βοηθήσει τον ιρανικό λαό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές ξένες τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται.

«Πιστεύω ότι θα έχει αποτρεπτικές επιπτώσεις», σχολίασε. «Θα έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ισχυρίζονται», κατήγγειλε ο Ο'Τουλ.

Το Εθνικό Ιρανοαμερικανικό Συμβούλιο εκτίμησε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση Τραμπ σήμανε το τέλος του εμπορίου ανθρωπιστικών προϊόντων με το Ιράν».

«Είναι πολύ απίθανό μία τράπεζα να δεχθεί αυτούς τους όρους και να συμμετάσχει», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον. «Η κυβέρνηση Τραμπ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό», πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό αποτελεί και πλήγμα στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, εκτίμησε ο Ο' Τουλ, προσθέτοντας ότι έχει στόχο να αποτελέσει αντίβαρο στον μηχανισμό Instex που δημιούργησαν ώστε να ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να συναλλάσσονται με το Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

AP PHOTO