Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί Ισραήλ και Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση Μπάιντεν. Παράλληλα, η οι ΗΠΑ στέλνουν ξανά στην περιοχή τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον τρέχοντα μήνα.
Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε την Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει —αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές— ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ.
Αναφέρει ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αν η φάση αυτή διαρκέσει πάνω από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί «για όσο καιρό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Περιοδεία Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται τη Δευτέρα στην περιοχή για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες, χωρίς ωστόσο καμιά εγγύηση επιτυχίας, με δεδομένες τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου και τη σιωπή της Χαμάς.
Αρχικά θα γίνει δεκτός στο Κάιρο από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κατόπιν θα πάει στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έχουν ενταθεί μετά την ομιλία του Μπάιντεν - κατά την οποία ειχε παρουσιάσει την πρόταση - και τις συναντήσεις του αρχηγού της CIA Γουίλιαμ Μπερνς με ανώτερους αξιωματούχους των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου την Τετάρτη στην Ντόχα.
Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις του Μπλίνκεν θα γίνουν την επομένη της παραίτησης του Μπένι Γκαντζ από την κυβέρνηση πολέμου, την πιο πρόσφατη ένδειξη του διευρυνόμενου διχασμού στο Ισραήλ για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος με τη Χαμάς, που πλέον διανύει τον ένατο μήνα του. Ο Γκαντζ απαιτούσε ιδίως την υιοθέτηση «σχεδίου δράσης» την επαύριο του πολέμου.
Η ανακοίνωση του αντιπάλου του Νετανιάχου έγινε μετά την επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων Νουσέιρατ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Μπόρεσαν να απελευθερώσουν τέσσερις ομήρους που κρατούνταν σε δυο κτίρια, προτού τους μεταφέρουν με ελικόπτερα στο Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου αισθάνεται ενισχυμένος
Η παραίτηση του Γκαντζ, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και μέλους της κυβέρνησης πολέμου, δεν αναμένεται, τουλάχιστον άμεσα, να προκαλέσει πολιτικές ανατροπές. Η κυβερνητική συμμαχία του Νετανιάχου διαθέτει πάντα πλειοψηφία στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, χάρη στην υποστήριξη παρατάξεων της άκρας δεξιάς.
Η απελευθέρωση το Σάββατο των τεσσάρων ομήρων ενισχύει τον Νετανιάχου καθώς, όπως το βλέπει, δικαιώνει τη στρατηγική του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters